En defensa del poder adquisitiu de les pensions

'Els pensionistes de Sant Cugat sabem que la lluita per unes pensions dignes és una carrera de llarg alè'

Quan, de forma interessada, alguns actors econòmics afirmen que el Sistema Públic de Pensions es troba en fallida amb un forat de més de 20.000 milions d'euros, nosaltres els pensionistes afirmem que el sistema és absolutament sostenible.

Veiem les febleses que afronta i què és necessari para apuntalar la seva fortalesa:

  1. Els salaris. El nostre sistema es recolza en les cotitzacions de treballadors i empreses per tal de finançar les pensions del present. Malgrat que molts pensionistes pateixen unes pensions paupèrrimes, és cert que els darrers anys les pensions s'han anat revalorant i els salaris no. El sou mitjà que percebia un treballador l'any 2020 era inferior al que es percebia l'any 1999. La crisi de 2008 va comportar la precarietat estructural del mercat laboral. Els salaris dels joves que s'incorporen ara al mercat laboral són de jutjat de guàrdia, salaris d'explotació. Si existeix un dèficit en la Seguretat Social, no és a causa de les quanties de les pensions sinó als salaris baixos dels treballadors amb cotitzacions insuficients.
  2. Cal procedir a eliminar el topall de les bases màximes de cotització, cosa que permetrà aportacions al sistema d'aquells treballadors amb salaris alts.
  3. Procedeix treure del fons de les pensions aquelles despeses impròpies que els governs fan servir per finançar les seves polítiques socials: tarifes planes d'autònoms, prestacions per fills, viduïtat i orfandat, que s'han de finançar amb els pressupostos generals del Estat.
  4. Per últim, sempre hem reivindicat que, si tot això no fos prou (que ho és), el benestar de les persones grans és un deure de la societat, i que si fos necessari, s'hauria de finançar amb aportacions dels ingressos generals de l'Estat.


Els pensionistes de Sant Cugat sabem que la lluita per unes pensions dignes és una carrera de llarg alè. I som aquí, sense defallir des de fa més de quatre anys, amb les nostres reivindicacions en les portes de l'ajuntament al principi cada dilluns i ara cada 15 dies.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem