Què en podem fer, amb la Torre Negra?

"Tinc el convenciment que no podem ser una societat civilitzada i pròspera sense una bona base d’educació personal i col·lectiva fiables"

No vaig assabentar-me de l’Assemblea Popular per parlar dels possibles usos de la Torre Negra. Permeteu-me que hi digui la meva. La Torre Negra pot servir-nos per a una infinitat de coses útils; però quina és la que segurament ens fa més falta? No només a la ciutat, sinó a tota la nostra societat: l’educació social. S’està perdent a marxes forçades, en bona part perquè el sistema competitiu en el que estem immersos ens fa avançar en sentit contrari, destructor com és de la naturalesa, de la igualtat i del comportament i tractes pròpiament humans. El respecte als altres i a les coses, la reflexió i la coherència personals, el diàleg que no caigui en l’enfrontament, l’ús no-autoritari de les normes, l’expressió de l’agraïment, etc. etc. no s’estan perdent? Tenim les institucions educatives que imparteixen coneixement i formació. Però ¿eduquen per comprendre el món d’avui, per participar en una conversa raonada, per com participar en la vida col·lectiva? ¿Ensenyen com protegir-se de l’abús de les pantalles, de la manipulació dels tòpics, els estereotips i les mentides que l’actualitat divulga a tort i a dret?

La Torre Negra pot ser un lloc, no per anar-hi a defensar els interessos propis, sinó per anar-hi a instruir-se, tothom, però especialment els joves, les famílies amb fills petits i els ensenyants de tots els nivells, per exemple en cursets d’un o de mig cap de setmana, guiats per aquells que ens ho puguin ensenyar, sobre com pensar amb realisme i coherència, com conversar o discutir amb sentit comú, de manera profitosa, com organitzar i decidir assenyadament, com convertir un ensenyament erudit en una reflexió sobre la vida real d’avui, com fer dels espais comuns llocs agradables (contra l’aparentment invencible atac dels decibels) com, en definitiva, tornar a ser el poble assenyat que érem (o crèiem ser) no fa pas tant No cal que aspirem a ser cap model de poble exemplar; simplement, tinc el convenciment que no podem ser una societat civilitzada i pròspera (en tots els sentits, tant l’econòmic com el cultural) sense una bona base d’educació personal i col·lectiva fiables, que actualment em semblen anar-se’n dia a dia més en orris.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem