És l’hora del (nou) conte!

"La gran majoria de personatges són famílies biparentals on els homes treballen fora i descansen en arribar, i les dones es dediquen exclusivament a les tasques de la llar"

El conte busca entretenir, fer gaudir de la lectura i de la seva màgia, i, tanmateix, s’ha fet servir des del seu origen com a transmissor de valors. Aquests, malauradament, no sempre han estat d’igualtat, respecte i diversitat. D’un temps ençà els contes infantils han rebut un bon sacseig i comencen a actualitzar-se davant la creixent demanda social fent que en trobem de menys estereotipats. Però, què hem de tenir en compte a l'hora de fer la tria?

L'any 1998 un estudi de la Unió Europea i l'associació Du côté des filles anomenat "Attention Album!” descrivia els personatges principals que apareixen als contes (persones, animals, éssers màgics...). La gran majoria eren famílies biparentals on els homes treballen fora i descansen en arribar, i les dones es dediquen exclusivament a les tasques de la llar. Mentre que els primers són valents, intel·ligents i amb capacitat de resoldre conflictes, elles vesteixen modestament, són amables i atentes, i limiten les seves relacions socials al veïnatge i la família. Moltes vegades aquest imaginari es representa de manera innocent o divertida i ens passa desapercebut i la imatge queda gravada al nostre inconscient.

La majoria de contes representen estereotips com ara prínceps que salven princeses (o vessants menys reials), dones superficials, l’"amor ideal”, bruixes dolentes, però mags nobles, dones limitades a l’àmbit domèstic...

Però quins contes volem trobar? Doncs històries que parlin de respecte, de resolucions de conflicte sense violència, d’acceptació de la llibertat personal i, és clar, de coeducació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem