Espriu a les places

Quan tot just hauran sonat les últimes xarangues i els darrers focs d'artifici de la Festa Major que ara comença, haurà arribat l'hora de la paraula a les places santcugatenques. Des de fa dies un grup de quaranta actors santcugatencs estan treballant per fer possible aquest miracle que es diu Lectures a la Fresca que, com qui no vol la cosa, van començar aquell any 2005 per commemorar l'Any del Llibre i la Lectura, i que ja porten nou anys servint autors a la fresca. Enguany és el torn de Salvador Espriu que no només és el gran poeta nacional de Catalunya que tots coneixem sinó també un extraordinari narrador i autor de teatre. Per això li volem dedicar aquest monogràfic de tres lectures que, com cada any, intentem que siguin variades, combinant peces conegudes amb alguna cosa més experimental.

Així, a la primera lectura (4/7/13), on estrenem companyia (Les Sineres), obra (Sinerama) i plaça (Barcelona), volem començar mostrant l'Espriu burleta i grotesc d'alguna de les seves narracions i del cicle d'Ariadna. Per això hem triat un gènere una mica "canalla", el cabaret, per oferir-vos quatre monòlegs de dones del món del mite de Sinera amanits amb música, cançons i poemes per tal de configurar, amb l'ajut d'Ariadna, el món interior grotesc i esperpèntic de l'autor de Sinera.

La segona lectura (11/7/2013) tindrà com escenari la plaça de Magí Bartralot. Un dels pintors de la plaça, Lluís Ribas, ens ha fet la imatge del ventall d'enguany, que representa, amb trets santcugatencs (la rosassa per arracada), la figura d'Esther, salvadora del poble jueu segons el relat bíblic. Precisament "Primera història d'Esther", en una versió parlada i cantada d'Ignasi Roda, serà una de les lectures d'aquesta plaça que juntament amb la reeixida farsa "Conversió i mort de Quim Federal" (adaptada en el seu moment pel gran divulgador de l'obra d'Espriu, el malaguanyat Ricard Salvat) i amb direcció meva, completaran el doble programa per aquesta nit d'estiu.

La darrera lectura, en una data casual (18/7/2013), la del dia del "Alzamiento Nacional", farà encara més patent la naturalesa horripilant de l'assassinat fratricida que planteja l'obra que es representa. L'obra és l'aproximació magistral d'Espriu al mite clàssic d'Antígona amb alguns elements dramatúrgics creats per la Txell Roda. Si venen tindran la oportunitat de seguir el dilema d'aquesta dóna que es debat entre la seva consciència o acomplir les lleis dels déus i del seu braç executor, el tirà Creont, en el marc inigualable de les pedres del Monestir (Espai dels Castanyers).

Amb aquesta darrera lectura es tancarà enguany aquest cicle dedicat a Espriu que s'ha pogut fer gràcies a la col·laboració d'institucions com l'Ajuntament, la Institució de les Lletres Catalanes i l'Oficina de l'Any Espriu, amb el seu dinàmic comissari, Xavier Bru de Sala, al capdavant. Però sobretot ha estat l'esforç desinteressat d'una entitat, l'Associació Amics de Pedra i Sang, i d'un grup de nombrosos actors i col·laboradors, que no ha escatimat esforços i temps, que han fet possibles aquestes Lectures en uns moments tant durs per la Cultura.

 
Comentaris

Destaquem