Exilis comparables, exiliats de primera i la mare que els va parir

'Tant Puigdemont com els republicans responen a la definició: allunyament, voluntari o forçós, del territori d'un estat, especialment per motius polítics'

Parlant amb una amiga sobre la pregunta i la resposta de Pablo Iglesias al tema dels exilis, em fa adonar d'una cosa important que em duu a afirmar, rotundament, que l'exili de Puigdemont és totalment comparable amb l'exili republicà. 

De fet, l'exili també és totalment comparable amb el suc de taronja que m'estic bevent mentre escric. Una altra cosa és el resultat de la comparació. El tema és: què vol dir comparar? "Examinar a fi de determinar els punts de semblança o de dissemblança."

I a l'hora de comparar, fer-ho entre fets històrics amb evidents diferències de context és complicat. Semblances entre l'exili de Puigdemont i el republicà? Per començar, el tret constituent, l'exili. Tant Puigdemont com els republicans responen a la definició: allunyament, voluntari o forçós, del territori d'un estat, especialment per motius polítics. Diferències? Totes les que vulguem. I cap, absolutament cap, treu el fet que en Puigdemont sigui un exiliat que pateix les conseqüències de ser-ho. 

De fet, si ens posem a comparar, va ser el mateix l'exili dels que van passar pels camps d'Argelers o Sant Cebrià que el del president del govern Juan Negrín? Pel que fa al confort segur que no. Va ser el mateix l'exili de la majoria de militants comunistes que el de Pasionaria o Carrillo? Va ser el mateix pels que van poder tornar aviat que pels que van morir sense tornar a trepitjar casa seva? 

Establir graus de patiment a l'exili crec que és un terreny fangós i, digueu-me malpensat, però penso que l'entrevistador, amb la seva pregunta mal formulada, el que pretenia era posar en dubte que el president Puigdemont sigui un exiliat. I jo, sobre evidències, ja fa temps que no discuteixo.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem