Fem visible la cronicitat

'El malalt crònic és un malalt incurable que mai tornarà a ser el d'abans del diagnòstic i potser mai assolirà un nivell òptim d'autonomia'

El 26 d'octubre celebrem amb molta satisfacció el Dia Mundial de les Malalties Cròniques, iniciativa engegada l'any 2021 per la Fundació Salut Plus amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat. És un dia important perquè fa visible la dura realitat d'una part important de la població, ja que la malaltia crònica és un canvi de vida. Parlem d'una malaltia per tota la vida, el curs de la qual no és rectilini ni estable, condicionat pel risc d'etapes agudes o "brots" que desestabilitzen el funcionament tant de la persona que els pateix com del seu entorn. Perquè crònic vol dir "per sempre" i això pot portar a la inacció, a la paràlisi vital.

I és que el malalt crònic és un malalt incurable que mai tornarà a ser el d'abans del diagnòstic −l'afectació s'introdueix a la dinàmica personal−, i potser mai assolirà un nivell òptim d'autonomia perquè la malaltia crònica representa una limitació (més o menys important) de les seves possibilitats. Per exemple: a nivell cognitiu (Alzheimer), de l'aparell motor (hemiplegia), en l'aspecte psicològic (esquizofrènia), en l'àmbit social (totes les incapacitats).

Amb ajuda, canvia de vida responsabilitzant-se de dur a terme conductes saludables. Augmenta la seva capacitat d'acarament millorant les eines emocionals i la resiliència a l'estrès crònic. Redueix la soledat no desitjada i socialitza amb altres persones. Millora la percepció de la qualitat de vida pròpia i de la família, centrada en el comportament individual, estil de vida i equilibri emocional.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem