França ha elegit nou President

França ha escollit el seu nou President. Es diu Emmanuel Macron

Els francesos han escollit entre un home que procedeix de la gran banca (Rothschild), que ha estat ministre d'economia d'Hollande, i la líder del FN (Front Nacional) Marine Le Pen.

Es diu, reiteradament, que molts francesos han votat amb la pinça al nas. En un article de l'Aleix Sarri publicat al Naciódigital exposa un comentari d'en Martí Anglada referit a la construcció del tramvia transfronterer de Basilea (entre Suïssa, Alemanya i França). Ens explica com han gestionat a cada estat el tràmit administratiu: mentre a Suïssa la decisió la prenia el cantó i a Alemanya el Länd, pel costat francès la decisió va acabar a la taula de François Hollande. Com si el tramvia de Basilea fos un assumpte d'Estat!

En el mateix article l'Aleix Sarri ens comenta dos motius fonamentals de l'angoixa col·lectiva que senten els francesos i que els indueix a votar el FN de Le Pen. El primer d'aquests motius és la manca de poder polític i fiscal en els territoris monopolitzat per París. No disposen d'instruments que els permeti trobar un camí per connectar-se a la globalització de l'economia i combatre els seus efectes.

El segon motiu és l'angoixa cultural. Es manifesta en la convivència diària amb els fills i néts de la immigració. No comparteixen valors ni lligams històrics, culturals o religiosos. Les banlieues de les grans ciutats pateixen intensament aquesta realitat.

Tot indueix a pensar que la inclusió social i cultural dels col·lectius marginats i la descentralització territorial del poder polític i econòmic resultaran imprescindibles si es vol evitar que en un futur el FN de Le Pen estigui en condicions d'aconseguir la presidència de França.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem