Francesc Cabanas Alibau

'El Monestir de Sant Cugat el pintarà des de tots els angles possibles i esdevindrà en un protagonista principal del seu imaginari'

El pintor de Sant Cugat s'exposarà a Canals Galeria d'Art i tinc l'enorme responsabilitat d'enfocar la pintura reconegudíssima de Cabanas Alibau des d'una altra perspectiva, perquè la seva trajectòria és plenament documentada amb molt de rigor per diversos crítics d'art. El primer que percep l'espectador en estar al davant de la seva obra, és la força que se'n desprèn. Unes estructures clàssiques i composicions conservadores conviuen amb una aplicació empastada de pinzellades enèrgiques, plenes d'un color potent.

Admirar obres de Cabanas Alibau és sentir la llum vibrant des dels treballs pintats. És d'interès per a mi, centrar-me, doncs, en aspectes de la seva obra que, tot i ser reconeguts, no són el que es destaca en una crítica d'art. En aquest punt em detindré en com admira l'autor el seu model, sigui el que sigui. Com el respecta i se n'enamora, per poder-lo representar després amb la seva essència intacta.

Per preparar aquest text em vaig entrevistar amb la seva filla, Rosa M. Amabilíssimament va compartir amb mi anècdotes de les vivències compartides amb el seu pare mentre ell pintava. Una de les memòries compartides i la qual brilla intensament és el record de com va veure per primer cop un Cabanas Alibau jovenet el Monestir de Sant Cugat. Ell era al damunt del carro que duia els mobles de casa seva i arribant per l'Arrabassada, la seva mirada el va descobrir.

El Monestir de Sant Cugat el pintarà des de tots els angles possibles i esdevindrà en un protagonista principal del seu imaginari. No hi ha dos peces de Cabanas Alibau en les quals el Monestir sigui igual. La paleta del pintor enamorada del seu motiu, el redescobreix cada cop de bell nou. El reinterpreta des de les tonalitats sorgides dels seus pinzells. Recrea aquell moment, en el qual l'emoció va obrir una porta per la qual va travessar una intensa, engendrant així un discurs pictòric rendit a revelar la bellesa descoberta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem