Futur gris tirant a negre

"Ara n'hi ha uns que han dit prou i han sabut com cal alçar la veu quan ja t'han trepitjat massa vegades", diu Romero

Estudia, esforça't i treballa. No oblidis valors claus: persevera, sacrifica't i, això sí, fes-ho tot amb la màxima il·lusió. Que tot és possible. Que tot està per fer. Tant se val que t'esperi un mercat laboral pervers. Són les regles i no les pots canviar perquè ja t'han dit que aquí, qui mana són els mercats. Treballaràs, si tens la sort de poder-ho fer, amb sous insultants, amb unes condicions més pròpies de segles passats, però és que si tu no ho agafes la cua que tens darrere és tan llarga que de poc servirà que et plantis i diguis no, això no m'ho mereixo.

Veuràs com molts que voregen els 40 encara no entenen què han fet malament per no poder pagar ni un pis i haver de seguir compartint, com quan en tenien 20, perquè el sistema ja s'ha encarregat fer-los creure que la responsabilitat de tot el que viuen és seva i només seva.

 

"Oh, nosaltres no ho vam tenir gens fàcil, vam haver de lluitar molt." Són les frases que escoltaran de la generació que tenen per sobre. D'una generació que confiava en el fet que, a base de constància i esforç, les coses s'acabaven aconseguint, que no es plantejava que el planeta era finit i que aspirava a tenir un futur: amb una feina que els permetia viure, vacances pagades, habitatge de propietat, cotxe i fins i tot segona residència. Les dones d'aquesta generació quan s'acostaven als 35 no s'havien de plantejar mai si havien de congelar o no òvuls, no fos cas que quan els arribés una mica d'estabilitat decidissin tenir criatures però la natura ja no les acompanyés.

Ja fa anys que hem vist acumular massa crisis. Les hem deixat passar, resignant-nos, acceptant sempre la llei del més fort. Però ara n'hi ha uns que han dit prou i han sabut com cal alçar la veu quan ja t'han trepitjat massa vegades, quan ja no esperes que les paraules futur i dignitat vagin de la mà.

 

Potser Sant Cugat hauria d'aprofitar tot el que ha passat aquests dies als carrers per adonar-se, d'una vegada, que un poble sense tenir en compte tots aquests joves, també és una ciutat condemnada tenir un futur massa gris tirant a negre.

 
Comentaris

Destaquem