Ho tenim clar: escola pública i feminista

"La manca de referents femenins no és, malauradament, l'única preocupació que tenim les feministes envers el sistema educatiu"

Aquesta setmana els infants han tornat a l'escola. Una escola que hauria de promoure una educació lliure de discriminació i en la que es garantís el respecte a la diversitat sexual i d'expressió de gènere. No obstant això, a les aules del nostre país, els infants hi trobaran llibres de text en els que sembla que les dones hem estat esborrades de la història. Tal com recull un estudi de la Universitat de València, només un 7% dels referents científics, polítics o culturals que surten als llibres de text són dones.

La manca de referents femenins no és, malauradament, l'única preocupació que tenim les feministes envers el sistema educatiu. Catalunya es troba entre els territoris amb més segregació escolar de la Unió Europea. Aquesta segregació comporta que infants d'un determinat origen socioeconòmic o cultural no es relacionin amb altres infants. La desinversió en l'escola pública i les polítiques d'elecció de centre són les principals causants d'aquesta segregació i, per tant, de la reproducció dels privilegis socials que s'està produint a través del sistema educatiu.

El cas més flagrant de segregació, però, és el de les escoles que segreguen per sexes. A la nostra ciutat hi tenim dues de les quinze escoles que segreguen per sexes de Catalunya. Escoles que fomenten estereotips de gènere; neguen la realitat LGTBI i promouen un model de família tradicional únic. Escoles finançades amb diners públics. Diners que haurien d'invertir-se en fomentar una educació pública, laica, feminista i de qualitat.

No és nou quan diem que l'educació és una eina clau per canviar el món. És per això, que des del feminisme defensem unes polítiques que defensin l'escola pública i la coeducació com agents claus per aconseguir el món que volem.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem