Idees errònies i prejudicis sobre l'alcohol

Penso que és important assenyalar que aquest article està basat en la “cartilla de l'alcohòlic”, escrita pel Doctor Francesc Freixa Sanfeliu, metge psiquiatre especialista en drogodependències i el creador de la sala de rehabilitació de l’alcoholisme de l’hospital Clínic de Barcelona

Per parlar de la problemàtica de l’alcohol, del malalt i de la malaltia de l’alcoholisme és del tot convenient clarificar qüestions i conceptes, ja que s’han creat moltes idees errònies, prejudicis i actituds negatives al respecte, fins al punt de creure que el malalt d’alcoholisme no té tractament.

Beure alcohol és un vici? La persona depenent o addicta no és un viciós, és un malalt. Pateix la malaltia de l’addicció.

L’alcohol augmenta la sociabilitat.
D’entrada sí, actua com un desinhibidor i facilita la comunicació, però també facilita el descontrol i pot generar agressivitat a l'hora de conduir o de mantenir relacions socials, i violència en l’entorn familiar.

L’alcohol augmenta la sensació de gana.
Tot el contrari, l’alcohol treu la gana.

L’alcohol afavoreix la digestió dels aliments.
Tot el contrari, perjudica l’estómac perquè n'erosiona la mucosa gàstrica.

L’alcohol és un aliment.
No. Produeix falses calories i per aconseguir-les pren l’energia natural del nostre organisme.

L’alcohol proporciona calor.
De cap manera. La prova és que als alpinistes amb símptomes de congelació mai se’ls pot donar begudes alcohòliques per entrar en calor, sinó líquids calents i ensucrats.

L’alcohol és bo per al cor.
No només no és bo per al cor, sinó que pot generar una miocardiopatia dilatada.

L’alcohol augmenta la potència sexual.
L’ús d’alcohol pot augmentar el desig sexual però disminueix la capacitat de complir-lo. Genera impotència.

L’alcohol és un medicament.
No és cert. Utilitzar alcohol per alleujar dolors menstruals, mals de queixal, etc., és un error.

El problema de les begudes alcohòliques és que contenen components químics.
Tant és que les begudes portin més o menys substàncies químiques, el que les fa perilloses és l’alcohol etílic que contenen.

Què significa “saber beure”?
S’entén per la capacitat d’ingerir quantitats importants d’alcohol sense marejar-se, no notar símptomes d’embriaguesa. Però és un senyal d’alarma perquè significa que el cos s’ha acostumat a l’alcohol sense que apareguin símptomes de borratxera: tolerància farmacològica.

En record del Doctor Francesc Freixa Sanfeliu.











Segueix @AlexFlorensa71 a Twitter.

 
Comentaris

Destaquem