Il·lusionat per Europa

La victòria d’Emmanuel Macron en les legislatives franceses és, sens dubte, un alleugeriment davant de la victòria del Brexit i del populista Donald Trump

El proppassat 9 de maig va ser el Dia d’Europa. A Sant Cugat, el vam celebrar amb una trobada al Claustre del Monestir, en què també es van commemorar els 10 anys de l’agermanament de la nostra ciutat amb el municipi italià d’Alba. En aquest acte, l’Alcaldessa, Mercè Conesa, va demanar més lideratge a la UE en qüestions com la cohesió social, la seguretat o la crisi dels refugiats.

La victòria d’Emmanuel Macron en les legislatives franceses és, sens dubte, un alleugeriment davant de la victòria del Brexit i del populista Donald Trump. La UE no està tocada de mort, però tampoc no està més viva que mai. La crisi econòmica, social i migratòria ha posat de relleu les greus disfuncions que pateix i ha posat contra les cordes els principis de la Unió establerts en els Tractats.

És, per tant, urgent que tots els ciutadans se sentin partícips del projecte europeu. Europa és molt més que la Comissió, el Consell, el Consell Europeu i el Parlament Europeu. La Unió Europea és la igualtat, la llibertat, la lliure circulació de mercaderies, capitals i persones, és poder estudiar a l’estranger, és tenir la ciutadania europea, és no canviar de moneda en el teu país veí, és un espai de seguretat, llibertat i justícia, és, en definitiva, la garantia dels drets fonamentals en un espai de pau. Pau, en un continent que ja ha patit massa guerres.

La UE només podrà superar aquesta forta crisi amb un retorn als seus fonaments i amb la capacitat de poder il·lusionar els seus ciutadans. I els primers que han d’estar il·lusionats, som nosaltres, els joves, perquè som aquells que haurem de seguir construint-la. Molts estem disposats i compromesos a enfortir l’UE.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem