La impunitat de la mentida

'Va haver-hi un temps en què mentir sabent-ho tenia un preu, implicava un càstig social per a qui ho feia i comportava destitució en cas d'exercir càrrec públic'

Les lectures d'aquest estiu han estat gratificants. He acabat de llegir Ucraïna 22. La guerra programada, escrit pel meu professor d'Història de l'Autònoma, Francisco Veiga; recomano la seva lectura per comprendre millor els fonaments d'aquesta guerra. A més, m'he submergit en diverses novel·les de la sèrie negra Bajo la sombrilla a orillas del Mediterráneo.

Marina, la meva companya, llegia Últimos días en Berlín de Paloma Sánchez-Garnica, que iniciava alguns capítols amb sentències de Goebbels i que em llegia astorada: Una mentira repetida adecuadamente 1000 veces, acaba convirtiéndose en verdad... I em comentava: Sembla que la ultradreta, la nostra i la de la resta del món, no ha creat res de nou, fa còpia i enganxa per tal de crear les "fake news" d'acord amb els 11 principis de propaganda de Goebbels.

Estan en campanya per tal que acceptem la mentida i la distorsió de la realitat com a quelcom natural, quotidià, implantant la postveritat, que segons la RAE, és la distorsió deliberada d'una realitat, que manipula creences i emocions amb la finalitat d'influir en l'opinió pública i actituds socials.

Va haver-hi un temps en què mentir sabent-ho tenia un preu, implicava un càstig social per a qui ho feia i comportava destitució en cas d'exercir càrrec públic. Avui vivim amb la impunitat de la mentida, acceptada com a inevitable per la societat que no es rebel·la, aquella part que està adormida, mandrosa i individualista del jo a la meva. Actitud que no presagia res de bo. Quina por.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem