'Irrational Man': Brillant intriga filosòfica

Una història que combina la observació més transcendent amb l'entreteniment més efectiu

Amb un perfecte ritme narratiu que combina el millor pols de la comèdia i les més absorbents pulsions de la intriga, l'extremament prolífic cineasta novaiorquès Woody Allen torna a complir la seva promesa anual amb les pantalles. I jo em confesso assistent fidel a aquesta cita que acostuma arribar a finals d'any. Woody Allen és i ha sigut sempre per a mi un antídot total pels clarobscurs de l'existència i un referent ineludible de l'art cinematogràfic que aconsegueix expressar la veu del seu autor a través d'un complet domini de les eines estètiques i del guió.

Amb “Irrational Man”, la perspectiva filosòfica d'Allen assoleix un grau més de depuració i les disquisicions més profundes sobre la condició humana i l'existència es posen al servei d'una història que combina la observació més transcendent amb l'entreteniment més efectiu.

Al front de la trama trobem a un impressionant Joaquin Phoenix (“The Master”) a la pell d'un professor de filosofia immers en un profund estat depressiu; i a Emma Stone (que repeteix amb Allen després de “Màgia a la llum de la lluna”), interpretant a una alumna amb qui el professor inicia una amistat. Però la fosca visió existencial del personatge interpretat per Phoenix viu un gir de tres-cents seixanta graus després d'escoltar una conversa que el condueix a una descoberta de tints criminals.

Amb aquesta trama com a base per a seguir disseccionant l'ànima i la conducta humanes, amb “Irrational Man” Woody Allen torna a explorar, des de la lleugeresa amb la que sol conduir tanta complexitat, temes com el sentiment de culpa o les raons amagades de la conducta. I ho fa dosificant, amb molta destresa, la intriga, el romanticisme, la filosofia i, fins i tot, l'exploració de la moral.

Una pel·lícula impregnada de vida; una vida a estones fosca, a estones repleta de màgia però, sobretot, plagada d'interrogants que, tot i no oferir resposta, segueixen colonitzant les ments i les emocions humanes. I, evidentment, les de Woody Allen.

Fitxa tècnica

Cartell oficial de 'Irrational man'

'Irrational Man'

USA, 2015.

Direcció i Guió: Woody Allen.

Intèrprets: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Jamie Blackley, Parker Posey, Ethan Phillips. 

Durada: 96 minuts

 

Web

Tràiler

Segueix Diana Comas a Twitter (@CbaDiana)

 
Comentaris

Destaquem