L'espiral del silenci

En aquest silenci queda atrapat el seu pensament crític i es bloqueja el procés de reflexió i d'enriquiment

El divendres dia 2 de febrer el diari ARA va publicar un article del seu subdirector en David Miró sota el títol L'espiral del silenci independentista. Exposava la teoria formulada per la politòloga alemanya Elisabeth Noelle-Neuman i que es coneix com a teoria de l'espiral del silenci.

Aquesta teoria descriu el comportament propi d'aquelles persones que el seu pensament no és coincident amb el de la majoria, que imposa el seu relat. Aquesta persona pateix un sentiment de por, de possible aïllament social o de rebuig. La seva resposta davant aquesta situació és el silenci. En aquest silenci queda atrapat el seu pensament crític i es bloqueja el procés de reflexió i d'enriquiment.

Per altra banda el pensament dominant rep el reconeixement públic, les expressions més radicalitzades acostumen a ser les més visualitzades i les que reben una major acceptació en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

El resultat global és evident; per una part l'eliminació del pensament crític enriquidor i per l'altre la potenciació de les posicions més abrandades i radicalitzades. Un resultat ben negatiu pel conjunt de la societat.

En moments de gran efervescència política com els que vivim actualment a Catalunya cal tenir-ho ben present, tant per valorar el nostre passat més recent com per configurar els projectes de futur.

Així ens ho comenta en David Miró.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem