L'estelada de l'estació

El tema de les unanimitats només es donaven als països amb dictadures comunistes, o als referèndums franquistes, per exemple

Marxo de vacances amb la notícia que un jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha condemnat l'Ajuntament de Sant Cugat a retirar la bandera estelada que està penjada a la plaça Lluís Millet, davant l'estació dels Ferrocarrils. Caram! Ja hi tornem a ser!

El primer pensament que vaig tenir és que no penjava de cap edifici oficial. Ni de l'Ajuntament, ni de cap dependència municipal. Cap façana d'un organisme públic... Per això vaig endinsar-me una mica més en la notícia. I va resultar que tot venia d'un recurs de Societat Civil Catalana. Els seus arguments van convèncer la magistrada (per cert, en altres llocs i per motius similars, no sempre els jutges han actuat igual) en considerar que es tracta d'una bandera partidista, que vulnera la neutralitat en època electoral i sempre, per tant no pot penjar de llocs públics.

La referència a les etapes electorals es pot entendre fàcilment. Només cal repassar el nombre de comicis que hi ha hagut a tots nivells (local, autonòmic, estatal, europeu) en els darrers anys. I la cosa potser no s'atura aquí un cop vist que Mariano Rajoy no té una gran capacitat d'aconseguir aliats per superar una investidura.

El Partit Popular es va sumar a la polèmica demanant la retirada de la bandera (potser ignoraven que es pot formular un recurs a la decisió de la magistrada) amb l'argument, que també manté Societat Civil Catalana, que l'estelada no correspon al sentiment comú de tots els santcugatencs. Doncs mira per on, en aquest punt tenen raó. Sobretot en emprar la paraula "tots". Però és que el tema de les unanimitats (a la búlgara, es diu) només es donaven als països amb dictadures comunistes, o als referèndums franquistes, per exemple. En democràcia hi ha pluralitat. Només faltaria.

Per cert. Aquesta estelada no està ben vista per tots els ciutadans de la població, però sembla que si per la majoria. Si repassem les darreres eleccions municipals, veiem que gairebé el 60 per cent dels vots van ser per CiU, CUP i Esquerra. A aquests partits no els desagrada l'estelada. I a més un 6,5 per cent més dels vots van ser per Iniciativa-EUiA, que potser no són apassionats seguidors d'aquesta bandera, però que tampoc crec que els molesti la seva presència.

I pel que fa a regidors: doncs queda clar que 18 (CiU+CUP+ERC) i 2 (ICV-EUiA) sumen 20. Per la seva banda la suma de Ciutadans, PSC i PP ens ofereix una respectable, però modesta, xifra de 5 regidors a qui possiblement no els agrada l'estelada de l'estació.

Societat Civil Catalana, que té alguns dirigents i membres a qui conec personalment i que defensen les seves idees des d'una òptica progressista, haurien d'evitar que alguns elements situats ideològicament molt a la dreta s'infiltrin i decideixin a la seva organització.

Per exemple el que va ser president de SCC, José Ramon Bosch –avui dia rellevat, és cert- que el 20 de juliol de 2013 va ser fotografiat al Coll del Moro (Gandesa) en un acte d'homenatge de Francisco Franco en el lloc on es recorda la terrible Batalla de l'Ebre, que tantes vides humanes va causar. En aquest lloc, on hi ha recordatoris de la batalla (amb morts dels dos bàndols), que és un espai públic, també pot causar incomoditat i rebuig a la gran majoria de la ciutadania catalana, la patrimonialització de la zona a càrrec de nostàlgics d'un dels bàndols. El del dictador.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem