La cuina tradicional no falla mai

Hem deixat enrere la diada de Tots Sants, una fita tradicional en el calendari de les nostres festes on els productes alimentaris utilitzats són prou interessants

Ens referim als moniatos, les castanyes i els panellets.

MONIATO: És un tubercle amb contingut d’hidrats de carboni formats per midó i sucres (sacarosa), rics en betacarotè (provitamina A) amb tres propietats a tenir en compte: el seu consum provoca la sensació de sacietat, és efectiu per a l’arteriosclerosi, per a la manca de rec sanguini, per a la hipertensió arterial, a més augmenta les necessitats energètiques. A la cuina: els podem coure al forn, a les brases (sense treure la pell), fregit, com a puré i també molt utilitzat a la pastisseria.

CASTANYES: Són un magnífic tonificador dels músculs, considerats com uns petits pans que proporciona la naturalesa, és un dels aliments més rics en hidrats de carboni comparable als llegums i als cereals; conté un destacat concentrat de vitamina B; ric en potassi; actua en el nostre organisme com a alcalinitzant, astringent i galactògena; molt indicat pels casos de fatiga física pel creixement; es recomana per l’arteriosclerosi, diarrees, insuficiència renal i molt indicades per a les dones lactants. A la cuina: crues, quan són tendres; bullides, un cop pelades, durant 20 o 30 minuts amb herbes aromàtiques, com ara el comí, farigola o el fonoll; com a puré afegint-hi mel o sucre roig o barrejat amb llet; el “marron glacé” és un dolç exquisit de castanya; també trobem castanyes en alguns guisats.

PINYONS: Són els grans protagonistes d’un dels panellets més clàssics i consumits. El pinyó és un aliment molt adequat per al cervell; dotat de gran poder nutritiu, amb greixos formats majoritàriament per àcids greixosos polinsaturats (linoleic i pinolènic) importants per a la formació del teixit nerviós i en la reducció del nivell de colesterol sanguini, contenen proteïnes, vitamina B i ferro; per les anèmies, les afeccions cardíaques i l’arteriosclerosi. A la cuina: com a complements de molts guisats de bona cuina i per descomptat per la pastisseria.

 
Comentaris

Destaquem