La Floresta: l'alternativa és el barri

Als florestans ens agrada la natura, els senglars i viure tranquils. Ens agrada la fresca i no ens agrada gens el soroll. I ja sabem que a la Festa Major es fa soroll: soroll i gresca... Però si us plau, que el soroll sigui de riures!

I soroll n'hi ha hagut, arran de la Festa Major Alternativa de Sant Cugat. Soroll comunicatiu, soroll informatiu. Soroll d'articulistes que volen participar del debat públic criminalitzant l'organització des de baix que genera una FMA. Pot ser que anar contra el model "estàndard" de Festa Major (que situa al mateix poble com a simple consumidor d'aquesta) molesti certes sensibilitats... de fet, n'és un bon símptoma.

I dic que n'és un bon símptoma perquè l'objectiu de les festes majors alternatives és trencar la passivitat amb la qual es viuen aquesta mena de jornades. Trencar amb la lògica consumista imperant i oferir un espai al mateix temps creatiu, d'implicació i (també) de consum, però des de la lògica de la responsabilitat comunitària. La lògica que reivindica que un poble és un ens viu, construït per les dones que viuen en ell i no per les seves institucions. Per sort, La Floresta funciona diferent!

Fa prop de dos anys vaig arribar a viure a aquest indret de Collserola (tot just al moment àlgid de la lluita de 6 claus). I va sorprendre'm quan vaig preguntar si hi havia assemblea de FMA i em van dir que no hi havia festes alternatives; que el gruix de la festa major l'organitzà el poble. És el Senglar Cultural, la coordinadora d'entitats del barri, qui organitza la totalitat de la Festa Major, i això és valor afegit.

És valor afegit, en primer terme perquè s'organitza des de la pluralitat de sensibilitats tenint en compte d'entrada que aquest és un barri divers, i que tots tenim ganes de gaudir de la festa. Tots veïns, sense bàndols. És valor afegit en segon terme perquè genera esperit comunitari que va més enllà de les identitats particulars de cadascun. Perquè és maco, veure els col·lectius històrics de La Floresta treballant de costat amb col·lectius juvenils i el moviment okupa. Treballant, però també festejant junts, perquè la festa i la diversió són elements clau en la construcció d'un sentiment comú, que ens identifiqui com a parts diverses d'una mateixa realitat que hem de cuidar i millorar, el barri.

I els propers dos caps de setmana, ens tocarà a nosaltres fer soroll, a les bandarres, a la Baixada d'Andròmines i a la nit jove, entre d'altres. Ens veiem de festa!

 
Comentaris

Destaquem