La mongeta menuda de Santa Pau

Les mongetes de Santa Pau són uns llegums arrelats a la Garrotxa, amb un prestigi degut als fondals de terra volcànica del poble, on l’aigua no falta.

Petites, però molt gustoses. També és coneguda com la mongeta de Collsacabra, és menuda, gens pelluda i d’una gran finesa. Aquestes mongetes són perfectes per aquells plats en què han de quedar soltes, ja sia sortint de l’olla, saltejades a la paella amb botifarra de perol o amb rostillons de cansalada, o també amb magnífic empedrat.

Una altra mongeta blanca de molt prestigi, més gran que la de Santa Pau, però també molt fina, em refereixo a la mongeta del ganxet, anomenada així per la seva forma de ganxo, però, per a mi té més forma de ronyó. La collita de Castellfollit del Boix és la més primerenca, doncs es cull per Sant Jaume, de pell fina i lluent, quan es cou no es desfà, no és granular i desprèn una olor subtil. Són exquisides les plantades a Sant Miquel del Fai.

A la cuina, mongetes de Santa Pau, l’empedrat: a més de les mongetes, bacallà, ceba d’amanir, tomàquets roses, pebrot vermell, ous durs, oli d’oliva, vinagre de vi blanc, sal i pebre. Però també una truita de mongetes; una lasanya de mongetes; un milfulls de patata i mongetes amb carn de matança.

A la cuina, mongetes del ganxet, bullides, sortint de l’olla amanides amb suc de cansalada. Unes mongetes amb bacallà: mongetes de Castellfollit del Boix, lloms de bacallà, alls, tomàquets madurs, pebre vermell dolç, julivert, oli d’oliva, sal i farina.

 
Comentaris

Destaquem