Petites, però molt gustoses. També és coneguda com la mongeta de Collsacabra, és menuda, gens pelluda i d’una gran finesa. Aquestes mongetes són perfectes per aquells plats en què han de quedar soltes, ja sia sortint de l’olla, saltejades a la paella amb botifarra de perol o amb rostillons de cansalada, o també amb magnífic empedrat.
Una altra mongeta blanca de molt prestigi, més gran que la de Santa Pau, però també molt fina, em refereixo a la mongeta del ganxet, anomenada així per la seva forma de ganxo, però, per a mi té més forma de ronyó. La collita de Castellfollit del Boix és la més primerenca, doncs es cull per Sant Jaume, de pell fina i lluent, quan es cou no es desfà, no és granular i desprèn una olor subtil. Són exquisides les plantades a Sant Miquel del Fai.
A la cuina, mongetes de Santa Pau, l’empedrat: a més de les mongetes, bacallà, ceba d’amanir, tomàquets roses, pebrot vermell, ous durs, oli d’oliva, vinagre de vi blanc, sal i pebre. Però també una truita de mongetes; una lasanya de mongetes; un milfulls de patata i mongetes amb carn de matança.
A la cuina, mongetes del ganxet, bullides, sortint de l’olla amanides amb suc de cansalada. Unes mongetes amb bacallà: mongetes de Castellfollit del Boix, lloms de bacallà, alls, tomàquets madurs, pebre vermell dolç, julivert, oli d’oliva, sal i farina.
Una altra mongeta blanca de molt prestigi, més gran que la de Santa Pau, però també molt fina, em refereixo a la mongeta del ganxet, anomenada així per la seva forma de ganxo, però, per a mi té més forma de ronyó. La collita de Castellfollit del Boix és la més primerenca, doncs es cull per Sant Jaume, de pell fina i lluent, quan es cou no es desfà, no és granular i desprèn una olor subtil. Són exquisides les plantades a Sant Miquel del Fai.
A la cuina, mongetes de Santa Pau, l’empedrat: a més de les mongetes, bacallà, ceba d’amanir, tomàquets roses, pebrot vermell, ous durs, oli d’oliva, vinagre de vi blanc, sal i pebre. Però també una truita de mongetes; una lasanya de mongetes; un milfulls de patata i mongetes amb carn de matança.
A la cuina, mongetes del ganxet, bullides, sortint de l’olla amanides amb suc de cansalada. Unes mongetes amb bacallà: mongetes de Castellfollit del Boix, lloms de bacallà, alls, tomàquets madurs, pebre vermell dolç, julivert, oli d’oliva, sal i farina.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok