La plaça de l'estació de Valldoreix

Ha anat canviant la seva fesomia al llarg dels anys, però sempre ha estat un lloc de trobada

La plaça de l’estació ha estat des de la seva creació l’any 1931, un dels centres d’activitat social i comercial més importants de Valldoreix. A l’interior de l'estació a mà dreta estava el quiosc de premsa del Sr. Salvador Medina que, cada matí recollia els diaris, amb el primer tren que venia de Barcelona. Era un quiosc de fusta amb un caliu especial. En Salvador era a més a més el carter i mentre feia de carter el quiosc el portaven la seva dona, les seves filles o el seu gendre.

El despatx de bitllets estava entrant a mà esquerra, a través d’una finestreta podies parlar amb el cap d’estació el Sr. Nicolás Fernández, com anys abans amb el Sr. Delgado. La família Fernández vivia al pis superior de l’estació. En sortir de l’estació a mà dreta estava el Bar de l’Estació, del Sr. Bajos, més tard regentat per la seva filla Maria i l’Alfons de la Cruz. El Bar de l’Estació era un punt de trobada i de tertúlies que convidava a fer poble.

Cal destacar la tertúlia que cada matí lideraven la Montse Cussó, de Can Brou, la Rose Marie Marqués de cal Víctor i la mateixa Maria Bajos. Aquesta colla un cop tancat el Bar es traslladà al Casalet durant un temps. Enfront l’estació estava la parada de taxis del Sr. Pere Pla i del Sr. Calvo, en els bons temps, fins i tot es podien trobar cinc taxis. En una segona etapa els taxistes eren, entre d'altres, en Francisco, en Manolo, l’Amadeu Puig o l’Artur Marichalar.

Darrere la parada de taxis hi havia una delegació de Urbanizaciones de Valldoreix, dedicada a la venda de parcel·les i la construcció de cases. L’autobús, des del mateix moment de la inauguració de l’estació tenia la seva sortida des de la mateixa plaça i va ser regentat per Agustí i Pere Calafell i més tard per Joan i Amadeu Puig.

Amb els anys, al voltant de la plaça s’anaren creant diverses activitats i serveis. Durant uns anys funcionà una botiga de queviures i la Sra. Maria de Can Fayol venia llet amb una tartana que recorria els principals punts de Valldoreix. També s’instal·là un estanc regentat per la Sra. Luz Luri, que venia tabac, llaminadures i begudes. Més tard s’establí La Caixa de Terrassa i donat l’augment de passatgers del tren, l’Entitat Local Menor de Valldoreix construí un aparcament vigilat, que durant molts anys regentà el Sr. Inocencio García. Al costat de l’aparcament hi havia el taller mecànic de Miquel Puig.

Quan a Valldoreix hi havia dues festes majors, la dels estiuejants per la festivitat de l’Assumpció i la dels residents, al setembre per Sant Cebrià, els actes de Festa Major es feien en aquesta plaça, mentre que la festa dels estiuejants es feia a la plaça Maria Sabater. El pregó de Festa Major es va fer a la plaça de l’estació fins al 2002, amb la tradicional cantada d’havaneres i cremat. També els reis arribaven a l’estació i ho feien amb un dels trens històrics.

La plaça de l’estació ha anat canviant la seva fesomia al llarg dels anys, però sempre ha estat un lloc de trobada i de molta activitat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem