La ruta del bacallà al DOM

Hi ha un costum, avui ja tradició, i que ens ve de l’església amb la celebració de la Quaresma, temps d’abstinència, quan alguns dies no es podia menjar carn

Des de sempre, pel preu i la facilitat de trobar-lo arreu, el bacallà era el producte més utilitzat a la cuina. Avui no és tan econòmic, però el bacallà segueix essent un producte molt apreciat per la cuina popular i ens ofereix la possibilitat de cuinar una gran diversitat de plats.

Mar i muntanya, record del quasi únic peix que es podia consumir pel seu preparat a la sal i sec. Un plat de bacallà pot ser tradicional o bé amb tocs moderns, però sempre és ben rebut.

Cada any apareix la ruta del bacallà, un dels peixos més nobles, honestos i saborosos, també al DOM, on el dinar s’ha convertit en un festival bacallaner, a la cuina el Jaume Sàbat i en José L. Oñate, tot un espectacle veure’ls cuinar.

Per començar, una finíssima esqueixada amb un subtil amaniment; segueixen uns bunyols de bacallà, rodons i tots iguals, on es notava la mà del pastisser, amb un suau gust d’all i julivert. Un cop més l’Oñate ens sorprèn presentant un bacallà a la biscaïna on una ajustada i espessa salsa plena de sabors es barreja per entre les làmines del molsut bacallà; segueix un bacallà al pil-pil, marejat de donar-li tantes voltes fins a aconseguir l’espessor característica d’aquest plat on l’all daurat al punt provoca plaers gustatius a la boca.

De l’obrador Sàbat paladagem un exquisit mousse de xocolata amb un toc natural de maduixes. Vi negre i cava.

Un complet dinar d’homenatge al bacallà que podríem augmentar amb plats com ara, entre d’altres: bacallà a la llauna, bacallà amb samfaina o gratinat amb all i oli, o a la marinera, o a la catalana, o una brandada, o un bacallà gratinat a la crema de mel..., i podríem esmentar plats i més plats.

 
Comentaris

Destaquem