La Torre de Babel a Sant Cugat?

Són joves tranquils, ocupats amb els seus estudis, que passegen amunt i avall per Sant Cugat i escampen el nom de la nostra ciutat per tot el món

L’altre dia em passejava des de l’avinguda del Pla del Vinyet, per l’avinguda d'Antoni Gaudí cap al carrer de Llaceres i em vaig creuar amb molts nois i noies joves, parlant diferents idiomes. Entre el que escoltava i les cares dels vianants, vaig intuir més de 10 idiomes diferents. No és gaire difícil endevinar que es tractava d’estudiants d’ESADE, la majoria dels quals, anaven cap a l’estació de FGC.

Aprofundint sobre aquest col·lectiu, ESADE té més de 3500 alumnes, amb una mitjana d’edat que no arriba als 30 anys i que pertanyen a uns 90 països diferents. Són joves tranquils, ocupats amb els seus estudis, que passegen amunt i avall per Sant Cugat i escampen el nom de la nostra ciutat per tot el món, sense adonar-se’n, només explicant a les seves famílies i amics a on estan estudiant.

Pensant en aquesta realitat crec que tenim l’oportunitat, i també l’obligació, d’obrir Sant Cugat al món. Ja sé que s’està fent, que tenim una Oficina de Turisme de l’Ajuntament que acull a les persones que venen i que promociona la nostra ciutat. No és una crítica al que es fa, sinó un estímul perquè la projecció de la nostra ciutat al món formi part de la consciència col·lectiva.

Segons l Organització Mundial de Turisme (OMT), turisme és un desplaçament de persones, de fora del seu entorn habitual, per un motiu que no sigui el d’una activitat remunerada. Pot tenir un o més fins: científics, culturals, de patrimonis històrics, artístics, educatius, esportius, recreatius i altres.

Hem d’estimar la nostra ciutat per tot el que té, conservar-la i així poder-la mostrar a qui la vulgui visitar. Perquè la llista de coses que tenen valor per si mateixes a Sant Cugat són moltes: el Monestir, Museus, edificis catalogats, ermites, masies, Teatre-Auditori, Mercantic, Centres Culturals, vida de les entitats…

Si aquest actiu l’oferim de manera ordenada a un determinat turisme de qualitat, respectuós, interessat per la cultura i els coneixements, obert a la realitat dels altres, en lloc d’una Torre de Babel, a Sant Cugat hi trobarem una ciutat acollidora, sensible i conscient de la nostra realitat, enriquida pels visitants a qui ens podrem mostrar tal com som.

 
Comentaris

Destaquem