La Unesco a Sant Cugat

L’Assemblea General de l’Associació Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat va tenir lloc el 30 de març. Va ser un acte que serví per nomenar la nova junta de l’entitat. Una junta rejovenida amb la presidenta Isabel González, la vicepresidenta Rous Jaume, el tresorer Eduard Delgado, la secretaria Neus Colet i tres vocals més. Amb aquest canvi, finalitzaven sis anys de presidència de Rafael Recolons.

Com a colofó de l’acte es projectà el film de l’any 1942 del director Ernst Lubitsch To be or not to be comentada pel periodista i crític Víctor Alexandre.

No té ulls un jueu? No té mans, òrgans, dimensions, sentits, afecte, passions, un jueu?... Si ens punxem, no sagnem? No riem, quan ens fan pessigolles? Si ens doneu verí, no ens morim? Si ens ultratgeu, no ens hem de venjar?

Entre rialles i comentaris per les esplèndides escenes plenes d’humor i d’ironia, el film ens enfrontava a un fet terriblement antic i nou: l’intent d'anorrear persones i pobles. La negació de l’existència i el menyspreu d’unes persones i pobles considerats inferiors. Un estat que muntava la seva filosofia en el més gran rebuig de la vida d’altres éssers humans. En aquest cas el poble jueu o les ètnies considerades pel nazisme com inferiors i indignes.

Una pel·lícula intel·ligent i divertida que esperona els Amic de la Unesco de Sant Cugat a seguir construint la pau en les ments de les persones i els pobles a través de la cultura. Aprofitem l’avinentesa per invitar a tothom que vulgui (i pugui), a adherir-se a tan noble activitat.

Han passat 75 anys des que la Unesco es proposà evitar les guerres i avançar en l’enteniment dels pobles gràcies a la cultura. Hi ha hagut avenços significatius, tanmateix contemplem cada dia que es troben solucions pels emigrants que en el fons actuen d'una manera poc “culta”. Per exemple, la vida de la majoria dels sirians que fugen de la guerra sembla que no val gaire. I com a mínim són incòmodes per la neta Europa i els nega acollida i refugi. Els expulsa i els condemna a malviure en un estat de dubtosa observança dels drets humans. La Unesco segueix tenint molta feina.

 
Comentaris

Destaquem