Layret, Companys i Torre Negra

'Layret, com Companys, va ser un dels que van teoritzar que la lluita nacional i la lluita a favor de les classes populars eren dues cares de la mateixa moneda'

S'acaba d'inaugurar en la seu del Museu de Sant Cugat una exposició dedicada a Francesc Layret i titulada: Francesc Layret, el fil roig del catalanisme. I ara commemorem el 82 aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys. Quin és el fil roig que els uneix?

Layret, com Companys, va ser un dels que van teoritzar que la lluita nacional i la lluita a favor de les classes populars eren dues cares de la mateixa moneda. Que la lluita per la independència, si no anava acompanyada per la lluita per la millora de les condicions de vida de la ciutadania, no tenia sentit. Això li va costar la vida: el 30 de novembre de 1920 moria assassinat a la porta de casa seva per pistolers de la patronal quan anava a les casernes de la policia per interessar-se pels detinguts de la vaga de la Canadenca.

Un dels capítols, menys coneguts, del que uniren Layret, Companys i Sant Cugat és que el 1919 fou escollit diputat al Congrés dels Diputats per Sabadell i Sant Cugat formava part d'aquella circumscripció. En la seva condició d'advocat va intervenir a Sant Cugat, llavors un poble eminentment agrícola, en un plet contra el propietari de la Torre Negra defensant els drets dels rabassaires. Aquest plet va derivar en un míting conjunt amb Lluís Companys a Sant Cugat– torna el fil roig- en què va insistir en la necessitat que els rabassaires s'organitzessin.

Layret va proclamar en el mateix: "Aixequeu els vostres dignes caps de la terra catalana! No us deixeu befar, ni atropellar! Ajudeu-vos i uniu-vos tots contra l'opressió i la injustícia al camp"

Unes paraules profètiques i de rabiosa actualitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem