Les fulles enraonen

Contemplant els colors de les fulles

Tot caminant per Sant Cugat em va venir a la memòria en Dmitri Mendeléyev, químic rus, nascut a mitjans del segle XIX i mort als inicis del XX, que va inventar la taula periòdica, composta per 112 elements ordenats en ordre creixent segons el seu número atòmic. Ben segur que la meva deformació professional (tot i jubilat), de químic de la pell, i tota la coloraina de la taula periòdica dels elements químics, m'hi va fer pensar.

També em va venir al cap en Johan Wolfgang von Goethe, científic alemany i el seu llibre "Teoria dels colors", escrit el 1810 a on, entre moltes coses, explicava la significació simbòlica dels colors i que la percepció del color depèn de cadascú. No vull fer cap explicació tècnica d'aquests dos estudiosos, però si dir-vos perquè em van venir al pensament.

De vegades pensem que les ciències i les lletres són incompatibles, mentre que jo crec que són complementàries. Passejant l'altre dia des de l'estació dels FGC, baixant per Àngel Guimerà, fins a la Biblioteca Municipal, anava contemplant els arbres i les seves fulles- algunes encara penjades a l'arbre i les altres caigudes a terra- amb un conjunt de colors extraordinaris. Clar que si vols anar a contemplar aquest esclat de la natura, seria millor anar al Montseny o a la Selva Negra a Alemanya, però això probablement no ho farem, en canvi podem gaudir de la natura passejant, amb capacitat d'observació, prop de casa.

Contemplant els colors de les fulles, el groc, el verd, el marró, el taronja, el vermell, fins i tot el blau i el violeta, i totes les combinacions que entre ells es poden fer, deixant anar els sentiments i la imaginació, hom pot viure totes les activitats que els colors poden representar, fruit d'una detinguda observació.

Aquest passeig, contemplant les fulles per terra dels nostres carrers, em va provocar un diàleg del qual els seus colors em feien comprendre del que passa al nostre voltant. El verd dels parcs i jardins, suggereix aire lliure i frescor, el blau de la saviesa i reflexió, del que s'estudia a la Biblioteca Municipal, el violeta de la maduresa i experiència, del que es viu en el Monestir, el vermell del festiu i imaginatiu, del que es representa a l'Auditori, el taronja el color de l'energia que agrada als nens, que tants n'hi ha a Sant Cugat i el groc que representa el Sol, l'alegria, el bon humor i la bona voluntat, que és el que hauríem d'intentar viure tots, per fer cas del que les fulles ens enraonen.

 
Comentaris

Destaquem