Llamps i llamps per donar i vendre

Divendres 23 de setembre es van enregistrar gairebé 30.000 descàrregues entre les de núvols a núvol i les de núvols a terra

La setmana del 23 de setembre coincideix, estadísticament amb la mitjana anual, la més alta en dies de pluja.


El Servei Meteorològic de Catalunya va inaugurar, l’abril del 2003, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques (XDDE).

El sistema permet la detecció en temps real de les tempestes, així com el pronòstic a molt curt termini de la seva trajectòria.

Aquesta eina dóna suport a la vigilància de situacions meteorològiques de risc, amb la qual cosa s’aconsegueix un millor assessorament a protecció civil, així com al cos de bombers per la lluita contra els incendis forestals.

De la informació derivada de la XDDE se’n poden beneficiar altres usuaris com són les companyies elèctriques, els gestors de xarxes de telecomunicacions, grans infraestructures, complexos d’oci a l’aire lliure... La XDDE està formada per quatre estacions remotes i un sistema de processament central que es troba a la seu de l’SMC.

Les estacions estan situades a Begues (el Baix Llobregat), Castellnou de Seana (el Pla d’Urgell), Muntanyola (Osona) i Amposta (el Montsià). El sistema central de la XDDE processa les dades rebudes de les quatre estacions i les envia als terminals de vigilància. Aquests terminals permeten la representació geogràfica de les descàrregues i la consulta de les seves característiques elèctriques, així com el seguiment de cel·les de tempesta en temps real.

D’altra banda, la informació també s’envia a una base de dades, on es poden fer consultes i generar informes d’episodis passats.

A Catalunya es registren, de mitjana, més de 64.000 llamps núvol-terra a l’any. La distribució en el territori no és uniforme, ja que cauen més llamps en la zona del Prepirineu i del Pirineu.

A part d’aquest patró, lligat a l’orografia, s’observa una menor activitat en la zona litoral.

TEMPERATURES i PLUGES
SANT CUGAT / SETEMBRE 2016

DIA    MÀXIMA    MÍNIMA    PLUGES
 19             28º               14º                 0
 20             25º               15º                 0
 21             26º               15º                 0
 22             26º               14º                 0
 23             27º               16º             3 l/m2
 24             26º               15º           0,1 l/m2
 25             26º               14º                 0

 
Comentaris

Destaquem