Marta Ballvé i el seu "Guardians de les tradicions"

'Tanques com ara la digitalització o l'edatisme condemnen aquest gran nucli de persones a l'oblit d'un llegat'

Marta Ballvé, amb l'obra Guardians de les tradicions, ha guanyat el primer premi en el concurs Ciutat de Barcelona Agbar 2023, convocat pel Reial Cercle Artístic en la seva darrera edició. En paraules de l'autora aquesta obra forma part d'un projecte més extens, anomenat #unllocalmon i és un treball pictòric que remet a una problemàtica que afecta cada vegada més a un col·lectiu més gran, en només set anys la població de 65 anys en endavant, esdevindrà en un 25% del total del cens.

Tanques com ara la digitalització o l'edatisme condemnen aquest gran nucli de persones a l'oblit d'un llegat. Emmudint així una memòria, la qual pot ser esborrada per negligència o massa pressa per arribar a un hipotètic futur. Un temps, el qual no pot néixer si li manca la coneixença dels seus avantpassats.

L'artista fixa la seva mirada en aquest fet, per fer-nos-hi reflexionar. Com ens sentirem nosaltres, persones joves, si l'experiència vital que hem acumulat fos menystinguda? A quin racó fosc ens amagarien, si per motius arbitraris, com l'edat, fóssim exclosos d'oportunitats? Preguntes com aquestes ens enlluernen des de l'obra Guardians de les tradicions de Marta Ballvé.

Tant de bo, tan sols per aquest motiu, l'altaveu d'un premi prestigiós com aquest, serveixi per què parem atenció en aquest fet. D'altra banda, l'obra esmentada de l'artista llueix el seu reconeixible llenguatge pictòric, madur, on la pintura representa l'expressió del neguit de Ballvé, sensibilitzada amb aquest tema. Seleccionada la seva obra, juntament amb 61 peces més en la fase prèvia, de 400 treballs candidats, va passar a la darrera fase, en què el jurat la va premiar.

Per qualsevol artista és motiu de joia tan sols el fet de ser seleccionat, en aquest cas, l'alegria de ser premiada va sorprendre també a Ballvé en l'entrega de premis. Una doble sorpresa, si em permeteu, visibilitzar i donar veu a aquesta problemàtica, és un encert discursiu de l'artista solidaritzat amb aquest col·lectiu i també un encert del jurat en destacar-ho, enfocant-lo amb la llum del protagonista i convidant-lo a sortir a escena per poder dir el seu diàleg. Enhorabona a l'artista santcugatenca i al jurat dels premis per estimar l'art i també per donar veu a una callada problemàtica.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem