Mòbil

'Els adults som referents i exemple d'imitació, si volem que els joves i adolescents en facin un bon ús, sens dubte, nosaltres també ho hem de fer'

Molts coneguts em pregunten encuriosits que fem a l'escola per combatre l'ús del telèfon mòbil entre els adolescents; i detallen l'ús a l'aula, al pati, a les sortides, etc. La veritat, molts cops, em quedo amb les ganes de preguntar que fan a casa per combatre aquest l'ús, però sobretot per fer-ne un bon ús. A l'escola, com la gran majoria de les escoles, fem una mica de tot i tot el que podem al respecte: xerrades d'experts sobre addiccions a les pantalles; també, dels Mossos d'Esquadra explicant el què comporta el mal ús del mòbil i les xarxes; xerrades orientades a les famílies; tallers, jocs, tutories i un llarg etcètera relacionat amb el mòbil; a més, d'una normativa que restringeix el seu ús (si no és en cas d'excepcionalitat i amb l'autorització d'un adult) i no sols l'ús sinó, també, que estigui visible durant la jornada escolar. I un cop he explicat tot això, acabo dient: però estem anant contra corrent. El seu ús o prohibició, dels adolescents o preadolescents, no depèn de l'escola; l'escola pot acompanyar, pot intentar ensenyar el bon ús, però poc més pot fer.

Fa uns dies l'ACN compartia la notícia que una escola de Mataró, amb el suport de les famílies, havia començat una campanya per retardar fins als setze anys la possessió del primer mòbil; aquesta campanya té el suport d'un manifest el "Desmòbilitza't" amb més de tres-centes adhesions; l'escola que ha iniciat el projecte espera notar els primers canvis importants de cara el pròxim curs. Totes les escoles hauríem de tenir campanyes i incitaves com aquesta, i totes les famílies hauries de fer costat a campanyes i iniciatives com aquesta.

Els adults som referents i exemple d'imitació, si volem que els joves i adolescents en facin un bon ús, sens dubte, nosaltres també ho hem de fer: no dur-lo a la taula, no escriure mentre se'ns parla, no utilitzar-lo al teatre, no deixar-lo amb so quan anem al cine, etcètera, etcètera, etcètera. Potser ha arribat el moment de desmobilitzar-nos tots. No?

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem