Model d'èxit

"Tot el sistema educatiu públic català ha estat sotmès durant dècades a les retallades de convergents i republicans"

Recentment he llegit l'informe internacional TIMMS 2019 sobre els resultats de matemàtiques i ciències en escoles públiques de la UE, de l'OCDE i a diferents CCAA del nostre país entre les quals es troben Castella i Lleó, Astúries, Madrid, La Rioja, Ceuta, Melilla i, per descomptat, Catalunya.

L'estudi va avaluar 9.500 estudiants de 58 països de 4t de primària i de 2n d'ESO. Per cert, la prova es va fer en els idiomes oficials de cada CCAA com passa amb l'informe PISA.

Espanya està en una posició bastant millorable a matemàtiques 502 punts (la mitjana de la UE és de 513 i la de l'OCDE 523). En referència a les ciències passa el mateix, 511 punts respecte a la mitjana de la UE 526 i els 514 de l'OCDE.

Aquesta mateixa anàlisi es fa a les CCAA anteriorment indicades i, curiosament, les notes a matemàtiques i ciències dels alumnes catalans ocupen la 5a posició sobre les 7 comunitats analitzades mentre la millor és Castella i Lleó. Per què els nostres joves obtenen uns resultats tan baixos en aquestes assignatures?

L'estudi TIMMS conclou que el 40% dels nens que no tenen accés a l'educació en la seva llengua materna, tenen problemes d'aprenentatge i, curiosament, el 60% dels alumnes catalans de l'estudi no utilitzaven el català com a llengua materna. Aquests nens i nenes van treure 16 punts menys que els seus connacionals.

No es tracta només d'un sistema educatiu únic al món que discrimina l'educació en un dels idiomes oficials de la regió sinó que tot el sistema educatiu públic català ha estat sotmès durant dècades a les retallades de convergents i republicans; mentre Castella i Lleó gastava 830 €/habitant en educació el 2019, Catalunya gastava 752 €. Mentre a Andalusia (amb una població semblant a la catalana) 11.000 alumnes començaven el curs en barracons, aquí en van fer 20.000. També a Sant Cugat.

Amb aquestes dades a la mà, és realment encertat definir el model actual d'educació pública catalana com a un model d'èxit?.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem