La mona viral

'Fa anys que parlem de micromasclismes per denominar aquelles petites coses que alimenten i sustenten un sistema patriarcal amb conseqüències devastadores per les dones'

A principis de Setmana Santa, Hora Bruixa vam publicar un fil de tuits denunciant la mona que decorava l'aparador de la pastisseria Sàbat: una dona de xocolata de color negre, amb uns llavis ben vermells, guarnida únicament amb un davantal i subjectant una safata a cada mà. En tractar-se d'una representació d'una persona negra tan caricaturitzada i sexualitzada ens va semblar que calia assenyalar-ho. No vam fer cap campanya, ni acció de boicot contra el comerç. Malgrat això, els nostres tuits es van tornar virals i vam rebre centenars de missatges d'odi.

Més info: Retirada una mona de pasqua a Sant Cugat "per racista"

Fa anys que parlem de micromasclismes per denominar aquelles petites coses que alimenten i sustenten un sistema patriarcal amb conseqüències devastadores per les dones. Fa anys que parlem dels diferents tipus de violència que patim les dones, que té una part molt visible (feminicidis i violacions) i una altra d'invisible i subtil, com l'humor sexista o la pressió estètica.

Encara ens costa, però, entendre que el racisme, igual que altres models d'opressió, funciona de la mateixa manera. A partir de petites accions com representar les persones negres sempre d'una mateixa manera concreta i exagerada, continuem legitimant i alimentant un imaginari col·lectiu que representa la dona negra de manera sexualitzada i amb actitud servil. Aquest imaginari contribueix a perpetuar un sistema racista i colonial que avui en dia encara suposa violències diàries a les persones racialitzades i migrants.

Com a feministes creiem que és el nostre deure assenyalar tot allò que ens sembla que no encaixa amb el món que volem construir, un món lliure per a totes les dones, no només les blanques, no només les riques, no només les dones cisgènere. I a qui això li molesti tant, l'animem a canalitzar aquesta ira aportant alguna cosa a la transformació social i contra el capitalisme.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem