Mort, és mort

Trobem abusiu la imposició de la cacera com a mètode infal·lible i pitjor trobem el fet que les institucions de tots han de proclamar la caça com a mètode únic

Darrerament ens trobem articles que parlen de la benvolença de la 'vacuna' per senglars. De l'ampli ventall de variables que podem desenvolupar sobre aquest tema, voldríem destacar unes de lèxiques, altres de forma i, les darreres, de fons.

Pel que fa al lèxic entenem que tothom li pot dir vacuna per simplificar, però no caiguem en el significat estricte, és a dir, el senglar no és una malaltia, ni un virus ni una plaga que hem d'eliminar. En tot cas sí és cert que la inoculació és mitjançant una xeringa. L'altre aspecte és no confondre efectivitat amb eficiència. Són coses ben diferents, la primera diu que segons l'estudi el 100% dels casos la 'vacuna' té efectivitat en els exemplars i la segona és que s'ha solucionat el problema totalment.

En la forma, trobem abusiu la imposició de la cacera com a mètode infal·lible i pitjor trobem que passa d'amenaça el fet que les institucions de tots han de proclamar la caça com a mètode únic. També destacar que pel fet de practicar la caça com a hobby, no possibilita d'exigir res a canvi. El que fa la Generalitat és regular, posar un calendari i donar uns permisos. Si som estrictes, no obligar a caçar, només ho possibilita. Encara que estiguem en contra, el sistema és així, és un hobby regulat. No és un esport, és mort.

Finalment, el fons. El projecte de la UAB, que un cop publicat tindrà les seves conclusions i tots podrem interpretar-les segons l'interès propi. El que no pot ser és defensar aquesta activitat en funció de la base científica d'un estudi i en la mateixa frase refutar-ho. Amb l'estudi a la mà ens tornarem a confrontar. Això sí que és un esport, i sense subvencions.

 
Comentaris

Destaquem