No a l’Àrea Vallès

Fa dies s’ha presentat la proposta de fusionar els dos Vallès en un de sol

És una proposta de Fem Vallès, la patronal que aplega les patronals del Vallès. Entenc la idea i en algunes coses hi estic d’acord. Per exemple, quan argumenten aquesta fusió per així reduir palla administrativa. És cert que trobar-te unes quantes finestretes per obrir una sola empresa resulta excessiu: ajuntament, diputació, consell comarcal, Generalitat i estat amb les seves subsegüents branques institucionals (institut de..., agència de..., oficina de...).

Els meus principals motius d’oposició a aquesta Àrea Vallès són tres: zona afectada, moment, i nom de la cosa. Molt ràpid d’explicar:

1.- Zona afectada: la fusió planteja la suma dels dos Vallès actuals, l’Occidental i l’Oriental. Pot tenir un sentit per les grans capitals respectives (Terrassa, Sabadell i Granollers). Però francament, Sant Cugat té més problemes en comú amb El Papiol (Baix Llobregat) amb qui comparteix ‘frontera’ i nus viari que no pas amb Sant Celoni, a quasi tres quarts d’hora en cotxe. Posats a mancomunar serveis potser seria més interessant fer-ho amb altres localitats de l’àrea metropolitana independentment de quina comarca pertanyen.

2.- El moment: Catalunya està vivint un procés polític que podria acabar amb la constitució d’un nou estat. S’haurà de repensar tot el país. I un capítol molt important serà la reordenació del territori. Serà aleshores quan caldrà decidir en què queda la creació de les vegueries enlloc de demarcacions i quines comarques en formen part. Avançar-se en solitari en aquest debat em sembla un punt estèril.

3.- El nom: És l’únic que trobo innegociable. Àrea Vallès no és nom de comarca. Té unes connotacions economicistes que no fan cap bé a la resta de riqueses de les dues comarques, especialment el cultural. Àrea Vallès sona a gran superfície comercial i no a la pàtria petita de tants catalans. En cas que no hi hagués més remei que fusionar l’Oriental i l’Occidental no cal trencar-se més el crani: el Vallès.

En ma terra del Vallès
tres turons fan una serra,
quatre pins un bosc espès,
cinc quarteres massa terra.
"Com el Vallès no hi ha res".


Segueix @jofrellombart a Twitter.

 
Comentaris

Destaquem