No tenim cap vareta màgica

'Sembla que no hem acabat d'entendre que significa disposar d'una sanitat pública universal, forta, amb recursos'

Aquestes paraules les va pronunciar el conseller de Sanitat Manel Balcells en la presentació del Pla de millora de l'accessibilitat de la ciutadania a l'Atenció Primària aquest mateix mes de març. Ara fa tres anys de l'inici de la pandèmia que va posar contra les cordes moltes coses, però especialment la sanitat.

Molts sectors han tornat a la normalitat, però no ha estat així amb el sistema sanitari, que va mostrar totes les seves mancances quan creiem que era un dels millors del món. Sembla que no hem acabat d'entendre que significa disposar d'una sanitat pública universal, forta, amb recursos, ben planificada i amb suficients professionals ben pagats i millor considerats.

En aquests tres anys s'ha evidenciat la fragilitat de la nostra sanitat, la complexitat de la gestió pública-privada, la manca de recursos i, sobretot, l'anorreament de l'assistència primària (AP). I és aquí on el Pla de millora recull tot allò que el conseller vol portar a terme al llarg de l'any per posar-hi remei.

Vegem algunes de les accions: Més temps i més qualitat a les consultes; millor accés telefònic; menys demora per l'accés a les primeres visites; menys temps d'espera per a les proves diagnòstiques; garantir que la cirurgia es farà a termini; posar administratius de referència; adequar el perfil professional a la tipologia del pacient; inclusió d'administratius al procés assistencial; millora del pacte AP-hospital; les visites preferents s'atendran en menys de trenta dies o les ordinàries en menys de noranta.

Les 37 pàgines del pla detallen bastants més meravelles, així que potser a més dels 110 milions d'euros que diu que hi invertirà, potser sí que el conseller necessitarà una vareta màgica per portar-les a terme.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem