L'orfandat de les muses de Didier Lourenço

"La darrera mostra de Lourenço a La GaLeRia portava per títol My way, fent referència al seu camí, la seva singular representació, un estil que havia fet de sobres reconeixibles els seus treballs"

"Una fotografia anònima d'ella en un moment d'intimitat, de migdiada, de son que acompanya a voltes, moltes, el cafè amb llet del matí. Els ulls de Didier Lourenço ens la situen d'alguna manera nen aquest món, en aquest ball de màscares que anomenem vida. (...) La noia pintada tan sols volia pujar al seu avió de fusta, fet amb pinces d'estendre i pals i somniar que marxava..."

Aquest és un paràgraf de la crítica a l'exposició de l'artista Didier Lourenço a La GaLeRia que vaig publicar al TOT Sant Cugat al maig de 2015. La protagonista pintada a l'avió té avui una companyia inesperada.

La mirada de Lourenço, situant-la al davant de tot, rescatant-la de l'obscuritat de les coses no nascudes, ens l'ha fet familíar, presentant-nos-la en diferents escenaris. Ara aquesta mirada mateixa es transforma en misteri també, sumant-se a les pròpies realitats pintades. Fonent-se ja per sempre en els silenciosos i interrogatius ulls de les seves muses, mirant-nos fixament des de l'avió, des de la plàcida mandra al sofà florit, des de la desconeguda ciclista en mig
d'homes ...

La mirada de l'artista ha traspassat el marge de la representació i ja pertany a les seves noies silents, a les seves muses pintades, protagonistes indiscutibles de les seves teles. Com elles, també ens qüestiona jades del somni. Vigília de naus nocturnes a l'espera d'un bon port per despertar a la lucidesa enlluernadora del llamp del misteri. L'eterna mudesa del seu llegat ens parla a crits de la solidesa del seu regal acompanyant-nos en els afanys diaris.

La darrera mostra de Lourenço a La GaLeRia portava per títol My way, fent referència al seu camí, la seva singular representació, un estil que havia fet de sobres reconeixibles els seus treballs. És així, en el punt àlgid de la maduresa del seu llenguatge, com la mirada de l'artista travessa l'escena per darrer cop, diluint-se amb la ficció representada de l'interrogant en els ulls de les seves protagonistes. És així com ja sempre gaudirem de la seva obra.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem