L'orgue, a punt de sonar

'Penseu que fins a mitjans del s. XIX un orgue era l'obra d'enginyeria més complexa que l'ésser humà podia fer'

A finals del novembre passat es va desmuntar l'orgue del Monestir i els seus 500 tubs van viatjar cap a Torquemada (Palència) al taller del nostre orguener, Federico Acitores. Allà els han restaurat, han construït els 500 nous tubs i han fet una renovació total dels sistemes de transmissió mecànica de l'instrument, que és una cosa complicadíssima.

Penseu que fins a mitjans del s. XIX un orgue era l'obra d'enginyeria més complexa que l'ésser humà podia fer. Fa pocs dies, en Federico em comentava que, tot i que ha construït i restaurant prop de dos-cents orgues, el nostre projecte ha estat un dels més difícils (si no el que més). El perquè és degut a les pintures romàniques que es conserven en les parets que hi ha en l'interior de l'orgue.

En el nou projecte s'han restaurat les pintures (per iniciativa del Museu) i s'ha fet una recol·locació dels tubs (que ha estat un autèntic Tetris) per tal que hi hagués una major simbiosi entre pintures i orgue. I és que sense l'existència de l'orgue aquestes pintures no s'haguessin conservat. Estem en els darrers dies de la campanya per apadrinar un tub de l'orgue, si voleu col·laborar ho podeu fer pel web de la parròquia. L'orgue el beneirem el 17 de novembre a les 20:00h.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem