La por a la participació

"Parlar de participació és parlar de democràcia, és mantenir la responsabilitat i el compromís sobre allò que ens és comú"

Parlar de participació és parlar de democràcia, és mantenir la responsabilitat i el compromís sobre allò que ens és comú més enllà de les eleccions que se celebren cada quatre anys. Per això és rellevant construir espais de participació veïnals en tant que són eines fonamentals per construir consensos comunitaris.

Una de les crítiques que sempre s'havia fet a l'anterior equip de govern municipal era la seva aposta per un model de participació tutelada. Una participació dirigida i controlada per evitar que les decisions no sortissin massa dels marges establerts.

De fet hi havia, i hi ha, força estructures de participació en el municipi, des de consells de barri, passant per nombroses taules de participació de caràcter sectorial, però en general tenen en comú la seva poca capacitat de decisió.

Fa uns anys es deia que el segle XXI havia de ser el segle de la participació, el segle de l'aprofundiment de la democràcia. No es pot dir, però, que s'hagi avançat gaire en aquest sentit. La construcció de consensos a través de la participació és una assignatura encara pendent arreu, i també al nostre municipi, i els consensos són imprescindibles per construir confiances i fer front a un futur que està ple d'incògnites.

"Els temps de l'administració no són els temps del poble", ens deia l'estimat Ramon Borda, florestà d'adopció. Saber-ho no pot desencantar a ningú, ignorar-ho ens condemna a repetir els mateixos errors una i una altra vegada. Tant de bo el 2022 sigui l'any de canvi de paradigma.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem