Participant, que és gerundi

Un cop enfilada la legislatura, amb el cartipàs aprovat i les regidories distribuïdes, toca deixar de fer meta política (qui, i com farà què) per centrar-se en allò que cal canviar

La no repetició de la majoria absoluta convergent ens brinda una oportunitat única. Aquest cartipàs ens ha deixat una flamant i celebrada regidoria de participació que pretén ser transversal a la resta d'àrees. El títol és bonic, el subtítol, encara més. Ara bé (sempre hi ha un ara bé), serà qüestió d'agafar-se el tema amb rigor i serietat. La participació política no és una paraula que es pot avaluar només amb termes numèrics (quants han participat, votat, clicat al 'm'agrada'). La participació ha de ser bidireccional, no és un acte passiu d'escoltar, per bé que escoltar és el primer i més necessari pas.

Cal un seguit de garanties que indiquin que aquella acció d'aquell grup de gent està encaminada a donar fruits d'acord amb el temps, la forma i la qüestió que es tracta. Calen criteris de qualitat participativa. Això passa per fer arribar tota la informació al destinatari (amb temps i formes), que sigui intel·ligible i entenedora pel qui ho rep. Cal marcar els paràmetres d'aquesta participació, no farem una assemblea al bell mig del passeig dels plàtans per parlar de tots els temes que afecten el poble, cal delimitar les temàtiques, donar-los el context necessari i delimitar el temps del debat per minimitzar aquells qui vulguin acaparar la veu.

Cal buscar mecanismes perquè participin totes les persones i perfils possibles (sense obviar els que tenen càrregues familiars, tasques de cura o, en general, menys temps). Però el més important de tot, cal que les persones que estan sent partícips d'aquest procés se sentin que se les prenen de debò, això és: administració i veïns mirant-se de fit a fit i reconeixent-se com a interlocutors vàlids. Reconeixent el treball de l'altre i assumint que el que es decideixi no quedarà en el món de les idees, sinó que tindrà una translació real. Per exemple de tot el contrari, tenim el Pacte per la Nit, quan complet tot l'esmentat, l'exregidor de torn va saltar aquest punt, dinamitant tots els ponts de confiança i respecte a cop de decret i fent sentir una mica burra tota la gent que hi havia participat i que havia fet un gran esforç per acostar posicions.

No només és un tic autoritari, sinó que és un flac favor per a la construcció d'aquesta nova i urgent manera que la societat civil demana des de fa temps per a la gestió de la cosa pública. Entre tots, tot. Pròximament tenim en l'agenda les modificacions dels reglaments dels consells de barri i del ROM, que han de permetre esmolar les eines i la maquinària de la participació real. Des del front estarem atents, espereu notícies que se'ns gira feina. A tots.

 
Comentaris

Destaquem