Picasso i Sant Cugat a la Galeria Canals

'La implicació de Picasso en aquest fet impulsa l'Escola Catalana de Tapís, amb seu a la Casa Aymat'

La Galeria Canals documenta el tapís de Pablo Picasso que es va teixir a la santcugatenca Casa Aymat. A partir d'un linòleum que va cedir l'artista per reproduir-lo al propietari d'aleshores de la manufactura, Miquel Samaranch, comença aquest viatge, en el qual la renovació del tapís i la forma de teixir en són clarament la fi.

Més info: Canals Galeria d'Art mostra el vincle entre Sant Cugat i Picasso

La implicació de Picasso en aquest fet impulsa l'Escola Catalana de Tapís, amb seu a la Casa Aymat. Germina aleshores una llavor en la renovació de l'art tèxtil català, que floreix i culmina amb la participació d'aquest fet, de grans exponents artístics, els quals han manufacturat les seves obres tèxtils a Sant Cugat (Miró, Tàpies, Grau-Garriga, Delclaux, Royo...). Una empenta clau en la nova forma artística d'expressar i representar en l'àmbit de l'art tèxtil català.

Josep Canals es capbussa en aquest episodi cabdal i testimonia els esdeveniments amb la finalitat d'aportar claror a una convergència inusual, a tot un seguit de casualitats i causalitats que condueixen a un geni com Picasso a col·laborar i impulsar el que serà la renovació d'aquesta forma d'expressió artística. Tot aquest capítol, pedagògicament explicat per Galeria Canals, succeeix a un Sant Cugat no desaparegut encara, una ciutat que atrau energies creatives d'arreu i convoca mirades. Un Sant Cugat amb prou força per dibuixar uns nous cànons estètics. Tot plegat, és clar, capitanejat per grans personalitats d'aquell moment...

Galeria Canals documenta un fet, amb la participació de Picasso, però no tan sols això. En la meva opinió reivindica també un Sant Cugat fèrtil per esdevenir una "terra d'artistes", un Sant Cugat lluminós capaç d'engendrar sinergies i fer néixer a noves realitats. Reivindica també uns nusos que com en l'art tèxtil, no han d'ofegar la trama teixida, sinó que han de servir d'enllaç perquè el fil no es trenqui i Sant Cugat torni a esdevenir centre en el tapís, fet d'atraccions i de cultura.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem