El preu de la llum

'La diversitat de proveïdors d'electricitat no va portar la competència, sinó que va comportar un oligopoli capaç d'enfrontar-se al govern en el seu intent de limitar els seus beneficis'

Dues qüestions: 1) Una que té a veure amb el preu de l'electricitat (un bé tan essencial com l'aigua i l'aire que respirem) que ens subministren empreses, l'objectiu de les quals és l'obtenció de beneficis (això s'hauria de canviar, no?) sense que els importi un rave que es tracti d'un servei a la comunitat i no l'obtenció d'aquests obscens beneficis.

Així que prenen el preu de l'electricitat a partir de la font d'energia més cara que existeix en el mercat en cada moment, de tal manera que les altres fonts, més barates, ens les venen al preu més car. Amb això, veiem Iberdrola buidant represa per tal d'obtenir energia que els pagarem al preu del gas.

2) Un altre que em mosqueja és la conjunció unànime dels informatius dia rere dia, tot destacant el rècord del preu entre majoristes, del preu del KWh, sense informar alhora de la repercussió concreta que té en el KWhDIA, que és el que es reflecteix en el nostre rebut i que en molts casos significa increments entorn de 0,0022€.

Aquestes notícies infonen inquietud i temor. ¿Per a què? Ens inculquen que el preu de la llum seguirà pujant, batent rècords constants; i aleshores sorgeixen com a bolets ofertes de preu fix per a 2 o 5 anys. De tal manera que, si el preu baixa, ells ja tenen aconseguit un preu estable.

Ens mantenen preocupats pel preu de la llum, però mentrestant, la Sanitat Pública segueix deteriorant-se sense albirar que ni tan sols arribem al nivell que teníem abans de la pandèmia; els preus dels lloguers expulsen els joves de la nostra ciutat i ens distreuen dels beneficis obscens que les elèctriques s'embutxaquen a compte nostre.

La diversitat de proveïdors d'electricitat no va portar la competència, sinó que va comportar un oligopoli capaç d'enfrontar-se al govern en el seu intent de limitar els seus beneficis. I així ens va.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem