Primavera Amaziga a la Floresta

'És la lluita per sobreviure la que agermana el poble català amb l'amazic, la que ens fa companys en un món difícil per les cultures minoritzades'

"Compañeros poetas, teniendo en cuenta los últimos sucesos de la poesia, quisiera preguntar". Així fa una cançó de Silvio Rodríguez que convida a reflexionar sobre les contradiccions amb què ens enfrontem els humans en determinats moments. I com és d'important aquella màxima gramsciana que diu que "viure vol dir prendre partit". I que si esperem a tenir tot tan clar pot ser que se'ns escoli la vida esperant.

La paraula "company" està formada per dues paraules: "com i pa". Amb els companys, amb les companyes, era amb qui es "compartia el pa". Una al·legoria a l'amistat i a la solidaritat. Potser una de les primeres paraules que hauríem d'aprendre d'una llengua hauria de ser aquesta: "pa", perquè compartir el pa és fer comunitat, i és una les principals mostres de solidaritat amb qui tenim a prop.

Aquesta va ser una de les primeres paraules que vaig conèixer de la llengua amaziga: "agrum". I poc després vaig aprendre un altre del mateix univers com és l'aigua "aman". Perquè també a nosaltres ens van robar la història i deien que no en teníem, i que el nord d'Àfrica era terra d'àrabs, i també que a l'Estat espanyol només es parlava castellà.

És la lluita per sobreviure la que agermana el poble català amb l'amazic, la que ens fa companys en un món difícil per les cultures minoritzades. Per això el 29 d'abril es commemorà a la Floresta la primavera amaziga. Aquell dia vam proclamar que "som un poble resistent, com el vostre, per això la nostra bandera és també la vostra, una bandera per la llibertat i per l'entesa dels pobles i les nacions del món".
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem