Prostitució a debat

Sant Cugat és una ciutat de bé, una bassa d'oli modèlica i civilitzada

Parlar sobre prostitució és incòmode per les dobles morals i les consciències adormides. I allà on les misèries s'amaguen darrere l'aparador de la modernitat o s'expulsen a territoris de l'extraradi, parlarem amb serenitat i profunditat sobre la prostitució.

Aquest dimarts vinent dia 4 d'octubre a les 19.30 hores a Cal Temerari, les JERC obrirem el debat de les diferents perspectives amb què s'aborda la prostitució. Porto ben bé un mes llegint i debatent amb experts, companys i familiars sobre si la prostitució s'ha de regular o abolir. Us ben asseguro que el debat és apassionant, complicat, ple de matisos i provocador.

Les persones regulacionistes, abanderant el realisme, parteixen de la dicotomia entre dignificar la prostitució o confinar-la a la clandestinitat. Tanta diferència hi ha entre ser explotat a la feina i ser explotat sexualment? Les diferències entre vendre el teu cos o la teva ment rauen en construccions socials. Al cap i a la fi, el que conta és la realitat que pateixen avui les prostitutes i, per ajudar-les, s'ha de regular sense paternalismes ni superioritat moral.

D'altra banda, les persones abolicionistes qüestionen la dicotomia regulacionista: si a l'Europa occidental hem pogut abolir l'esclavatge i el treball infantil, es pot abolir la prostitució. Per elles, rere tota prostitució hi ha desigualtats estructurals de gènere, LGTBI+, de classe i d'ètnia que posen en dubte la dignitat i la integritat de la persona.

La persona que queda sotmesa a relacions de dominació i explotació. Quan regulem, legitimem i normalitzem, estem disposats que les nostres filles i fills es prostitueixin? Les diferències entre vendre la ment o el cos seran construccions socials, d'acord, però no per això tenen conseqüències menys reals.

Intentar resumir les dues postures es fa impossible sense simplificar-les massa. Però el que està clar és que el debat està servit. La prostitució posa en dubte la dignitat de la persona? És menys digne qui es prostitueix? I qui consumeix prostitució? L'abolicionisme pot resoldre el problema o tan sols és una manera de netejar consciències? El regulacionisme planta cara a la hipocresia o és un pegat frívol que perpetua les desigualtats? Són conciliables les dues postures?

De tot això en parlem dimarts vinent 4 d'octubre a les 19.30 hores a Cal Temerari al debat que organitza les JERC. Aneu-hi pensant i afileu els arguments perquè el debat es preveu intens.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem