La prudència com a excusa

'Com m'agradaria que en comptes de demanar perdó arribi un dia en què hi hagi prou maduresa política i humana per no fer servir la prudència per justificar fets com aquests!'

Aquest juliol ha fet 29 anys de l'Operació Garzón en què es detenien prop de 40 persones vinculades al moviment independentista, entre ells l'Eduard Pomar i qui signa aquest article. Al govern espanyol hi havia el PSOE, que rebia el suport de diferents partits, entre d'altres de CiU. En la direcció d'aquella acció politicopolicial hi havia insignes noms del socialisme espanyol, com Luís Roldán i José Luís Corcuera, que alhora compartien cúpula amb socialistes com Rafael Vera i d'altres que, com ell, serien condemnats per terrorisme d'estat. Val a dir que se'ns va aplicar la llei antiterrorista, una llei que ha emparat massa sovint la pràctica de la tortura amb la impunitat pròpia d'un estat autoritari.

Recentment hem sentit les declaracions trencadores de dues advocades basques torturades l'any 2010 per la guàrdia civil en una operació dirigida per l'actual ministre Grande Marlaska, que apareix en diverses sentències del TEDH per causes similars. El dia 22 de juny la portaveu socialista al Parlament, l'Alícia Romero, era preguntada per aquests fets en una entrevista a Vilaweb i ella responia que no en tenia notícia, per acabar dient que no "conec aquestes sentències i m'agrada ser prudent en aquestes coses".

L'any 2017 es va aprovar una moció a ple municipal de rebuig a la tortura i de suport a les persones detingudes en el marc de l'Operació Garzón. Hi van votar tots els partits a favor llevat de Ciutadans i el PP que ho justificaven dient que "no sabem el que va passar i no ens podem posicionar sobre aquest tema".

Recordo que quan va acabar el ple el regidor socialista del consistori se'ns va acostar i ens va demanar perdó en nom del PSC, el mateix partit de la senyora Romero. Com m'agradaria que en comptes de demanar perdó arribi un dia en què hi hagi prou maduresa política i humana per no fer servir la prudència per justificar fets com aquests!

 
 
Comentaris

Destaquem