Reduir visites ginecològiques innecessàries en temps de la COVID-19

Article d'opinió d'Hernández sobre la recerca científica entre Sant Cugat i Seattle

La Sílvia de Sanjosé és epidemiòloga. Ha dedicat la seva carrera a promocionar la prevenció del càncer de cèrvix que causa el virus del papil·loma humà. Al gener acabava de tornar a Sant Cugat després de dos anys a Seattle (els Estats Units), en plena excedència de l'ICO (Institut Català d'Oncologia).

Allà feia recerca per prevenir el càncer de cèrvix entre dones de països amb pocs recursos econòmics per a una ONG, i per a l'Institut Nacional del Càncer (NCI) dels Estats Units. Tenia previst seguir investigant des de casa i viatjar quan fos necessari. Però la COVID-19 ha trastocat tots els plans. I els plantejaments sanitaris. La Sílvia ha vist una oportunitat d'adaptar la seva recerca a l'escenari actual.

Com evitar visites mèdiques per citologies vaginals que poden posar les dones en risc de contagi de la COVID-19? D'una banda, desenvolupant un programa fruit d'un estudi que ella ha liderat. El de l'autocribratge. La dona es pren ella sola una mostra de la vagina amb un raspallet. Només aquella minoria que doni positiu del virus del papil·loma haurà d'acudir a un centre mèdic.

Però, a més, la Sílvia i l'equip al NCI treballen amb una companyia nord-americana que ha adaptat el seu propi test de detecció del papil·loma a la COVID-19. És un sistema fiable, ràpid i econòmic. Si troben la forma d'introduir una verificació de la COVID-19 en la visita ginecològica, s'evitaria exposar les dones al contagi.

La pandèmia ens pot ensenyar a mantenir la qualitat dels serveis mèdics sense malgastar recursos en visites que aviat es faran innecessàries.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem