Reforçant la consciència sobre la salut mental

'Segons l'OMS, la meitat de totes les malalties mentals comencen abans dels 14 anys, però la majoria dels casos no es detecten ni es tracten'

El mes passat, octubre, és reconegut en moltes parts del món com el Mes de la Conscienciació sobre la Salut Mental. Durant aquest mes, es van organitzar activitats i campanyes per eliminar l'estigma associat a les malalties mentals.

Segons l'OMS, la meitat de totes les malalties mentals comencen abans dels 14 anys, però la majoria dels casos no es detecten ni es tracten. La depressió, l'ansietat, els trastorns de l'alimentació, el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, l'ús de substàncies... Són algunes de les afeccions més comunes que afecten tant adolescents com adults. L'OMS estima que aproximadament entre un 15-25% de la població pateix o patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida.

Al llarg dels últims anys, s'ha demostrat un compromís creixent cap a l'enteniment i tractament dels trastorns mentals. Hem vist una transició des de l'estigma i el desconeixement cap a l'acceptació i el suport.

Els centres de salut mental a Catalunya han registrat un important augment en les consultes en els últims cinc anys. Però els serveis que ofereix són insuficients; llistes d'espera, protocols rígids, iniquitat en la distribució dels recursos, i amb una mirada que en moltes ocasions prioritza el benefici de les institucions en lloc del respecte cap als drets humans. Les víctimes, en moltes ocasions, són els col·lectius en situació de vulnerabilitat, que no tenen el privilegi d'accedir a una atenció privada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem