Repensem la Zona de Baixes Emissions

Article d'opinió de Sagredo parlant de la Zona de Baixes Emissions

La nova normalitat ens deixa un nou paisatge de la ciutat: distància de seguretat, mascaretes per tapar la boca, guants de plàstic per anar al supermercat... Però la nova normalitat de Sant Cugat va més enllà d'aquestes mesures. Des de l'Ajuntament s'estan impulsant una sèrie de canvis que fan avançar a la ciutat cap a la sostenibilitat.

Entre aquests canvis trobem el de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que consisteix a restringir l'ús del cotxe dins la ciutat sota el criteri de la DGT d'etiquetar cada cotxe segons l'any de matriculació. Aquest criteri, des del meu punt de vista, només deixa contaminar a qui pot permetre canviar-se de cotxe. És un criteri discriminatori que augmenta la desigualtat social i fa créixer els privilegis dels rics. 

Es pot pensar que és un tràmit necessari, però, l'única manera de fer una ciutat més sostenible és aquesta? Veïns i veïnes de Sant Cugat creuen que no, per això han creat la plataforma Repensem la ZBE de Sant Cugat.

La plataforma agrupa a tots aquells que no es conformen amb com s'ha plantejat la ZBE i donen alternatives. Són unes mesures més complexes que tenen en compte indicadors com el quilometratge. Qüestionen l'absència d'un model alternatiu de mobilitat basat en xarxes eficients de bus, bicicleta... Presenten al·legacions per repensar la manera de dur a terme el camí cap a la sostenibilitat. 

El temps dirà com acabarà aquesta història però, ara per ara, m'agrada veure com la ciutat es construeix entre tots. La plataforma Repensem la ZBE proposa alternatives que inclouen a tothom i minimitzen les diferències. Volem ser una ciutat governada per la desigualtat?

 
 
Comentaris

Destaquem