Reptes i oportunitats de la digitalització

'La declaració és perfecta, si bé la realitat de la digitalització de les administracions públiques és avui molt llunyana d'aquests objectius'

El 8 de desembre de 2020, els Estats Membres de la Unió Europea van acordar la Declaració Ministerial de Societat Digital i Administració Digital basada en valors, a iniciativa de la Presidència Alemanya de la UE en aquell semestre i amb el suport de la Comissió Europea.

Aquesta declaració subratlla les oportunitats de la transformació digital, en particular per a la participació social, per abordar nous reptes, alhora que es respecten els drets i valors fonamentals, així com la necessitat que la ciutadania compti amb capacitats digitals i d'accés a la tecnologia i connectivitat. De la declaració, es desprenen 7 línies d'acció que demanen accions més específiques als Estats membres, a la Comissió i a institucions comunitàries:

  • Promoure drets fonamentals i valors democràtics en l'esfera digital
  • Millorar la participació social, la inclusió i l'accessibilitat
  • Fomentar l'empoderament i l'alfabetització digital i proporcionar serveis públics accessibles i amigables.
  • Reforçar la confiança i la seguretat a l'esfera digital
  • Reforçar la sobirania digital europea i la interoperabilitat
  • Crear sistemes d'intel·ligència artificial al sector públic centrats en la persona i basats en valors
  • Fomentar la resiliència i la sostenibilitat


La declaració és perfecta, si bé la realitat de la digitalització de les administracions públiques és avui molt llunyana d'aquests objectius. Com des del @ForumSD de síndics locals hem assenyalat, hem de posar la persona al centre i garantir democràcia, accessibilitat i seguretat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem