La salut mental post- pandèmia

Article d'opinió de Palacio parlant sobre l'augment d'afectacions mentals durant la desescalada

Una de les conseqüències poc visibles de la pandèmia ha estat l'augment de les afectacions mentals, tant de persones prèviament diagnosticades, com noves pors, ansietats i depressions que han debutat, en adults i especialment en infants.

Les causes són prou evidents. Un confinament en espais reduïts, amb possible claustrofòbia, el teletreball mal gestionat i la conciliació de la vida familiar, les relacions de parella, les relacions amb i entre fills, una disminució o a vegades la pèrdua d'ingressos econòmics, la impossibilitat de poder abraçar a moltes persones que estimes, i a vegades, el dol per la pèrdua de persones estimades en condicions de llunyania. Encara no tenim dades, però caldrà veure la variació en la taxa de suïcidis.

Cal també un suport, almenys psicològic, a treballadors de la salut, que veuen, viuen i pateixen en primera línia les dificultats del tractament de pacients sense els mitjans necessaris, i que pot provocar un estrès important.

La Federació de Salut Mental de Catalunya ha emès un posicionament alertant dels perills que ens arriben, i en el que bàsicament reclamen un esforç per identificar els pacients, i reforçar la salut mental comunitària, amb eines d'autogestió, i el programa de suport a la sanitat primària per atendre les problemàtiques de salut mental.

Així mateix demanen generar xarxes de suport i incrementar els recursos humans per serveis socials, i l'acompanyament personalitzat, telefònic o a domicili, dels pacients.

No hi puc estar més d'acord

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem