Parlem molt de salut i de sostenibilitat. Són paraules boniques, potents, que omplen discursos i notes de premsa. Ajuntaments, empreses, institucions: totes se les fan seves. Però potser ha arribat l'hora de parar un moment i preguntar-nos: què vol dir, exactament, un entorn saludable?
Què implica, realment, una escola sostenible? Perquè no és només tenir una font d'aigua o quatre plantes a l'entrada. Un entorn saludable és aquell on els infants poden respirar aire net, caminar fins a l'escola sense risc, jugar a l'ombra, moure's lliurement i sentir-se segurs. I això no hauria de ser un luxe. A Sant Cugat, una ciutat que presumeix de verd i de qualitat de vida, encara tenim escoles envoltades de trànsit intens, voreres estretes, soroll constant i falta d'ombra. Mentrestant, les promeses es van acumulant en un calaix, com els projectes pendents que mai arriben.
I sí, és cert, de vegades es fan passos endavant. Però són lents, insuficients, i sovint fruit de la pressió de les famílies i del teixit social. Els mateixos que es cansen de veure com les administracions es passen la responsabilitat com si fos una pilota al pati d'una escola... Això sí, un pati amb ombra i aire condicionat —per a ells, és clar. Potser el primer pas per tenir entorns saludables és començar a parlar menys i fer més. Escoltar, actuar, i sobretot, deixar de jugar amb el futur dels infants.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.