Sang Cugat, ciutat universitària

A Sant Cugat, tenim universitats però no som una ciutat universitària

Tenim l'escola d'Arquitectura de la UPC a Mira-sol, la Gimbernat de la UB a can Sant Joan, ESADE Creápolis de la Ramon Llull a Torreblanca, i ciències de la salut de la UIC a l'Hospital General. I teníem l'escola de Magisteri de l'Autònoma, que era a l'actual Casa de Cultura. De fet, l'Autònoma, «va néixer» a Sant Cugat, i el claustre de professors era al Mesón.

A Sant Cugat, tenim universitats però no som una ciutat universitària. Per què? Potser perquè no ens ho hem cregut. Hem deixat que les universitats vinguin a la ciutat, disperses, i no hem sabut fer teixit universitari.

Els arquitectes venen en ferrocarril o en cotxe i no els veiem a la ciutat, el de la Gimbernat i els de l'Hospital General queden encara més lluny, aïllats, i no els veiem a la ciutat. Els d'ESADE, sí que els veiem, ... Els veiem passar. Arriben a les 8 i marxen a migdia o a la tarda. Venen i marxen en ferrocarril.

Per ser ciutat universitària cal que els universitaris hi facin vida, els professors i els alumnes, de dia i de nit.

Calen llocs per viure a preu raonable, calen restaurants a preu d'estudiant, calen biblioteques, cal música, cal teatre, cal art, calen debats. Cal també mobilitat, xarxa de bicicletes entre les seus universitàries i transport públic a altres seus universitàries, a Bellaterra, a Terrassa, a Barcelona, Calen també empreses que s'interrelacionin amb les universitats, que ofereixin pràctiques, i espais que permetin i fomentin l'emprenedoria.

Com és que tenint-ho tot, bé, quasi tot, no ho hem valorat? Caldria resoldre com disposar d'habitatges per a estudiants, conscients que avui tenim un problema greu i general de preu de l'habitatge, caldria millorar la seva connectivitat física, i caldria creure'ns que podem fer xarxa entre les universitats i amb les empreses.

 
Comentaris

Destaquem