Sant Cugat al descobert?

La nostra ciutat té un estiu a l'alçada del que, teòricament som?

"A l'estiu la cultura és més fresca". Així figura a la portada del programa que inclou música, teatre, cinema, itineraris i arts visuals a l'aire lliure amb el títol general que figura en el títol d'aquest article d'opinió. Estem acostumats, tots plegats, a frases que intenten sintetitzar una idea per "vendre" un producte sigui, com és el cas, una iniciativa municipal.

Després l'alcaldessa confirma "que volem presentar un nou programa d'activitats pensat per gaudir de la cultura a l'aire lliure a la nostra ciutat". Res a dir. Esforç del departament de cultura municipal, una munió de tècnics bolcats a coordinar, pensar, equilibrar, distribuir sectorialment, unes ofertes que, la majoria, ja existien. Penso amb les Lectures a la Fresca o les Nits de Música al claustre on hi ha una lectura que de música només en té gravada i ambiental.

Dues coses al Casino de la Floresta, un Liceu a la fresca davant del TA que ja va dins del pack corresponent, dues coses a Mira-sol, tres pelis a Les Planes, 2 de jazz al Celler Modernista (abans cooperatiu), unes performances al terrat del Centre d'Art Maristany (que es noti que existeix i alberga ara una exposició de la Biennal d'Art Contemporani de la que vaig sortir trist) i més cinema la fresca, aquest escollit per joves, adolescents, que no està malament i tres concerts a Torreblanca, espai que progressa amb el temps molt i molt positivament.

De tot, l'única cosa realment nova i que pot tenir una projecció fora muralles, que diuen, és el Festival Vincles Sant Cugat, quatre concerts al Celler Modernista els dies 8,9,15 i 16 de setembre amb veus noves (alguna no tant com el gran Joan Miquel Oliver) del magnífic panorama català de cançó d'autor que són precedides per veus de casa nostra. Sara Pi, Gemma Humet, l'esmentat Oliver i Sanjosex amb Carmen Pendones, Alba Llibre, Pantaleó i Solà i Estrella. No us en perdeu cap.

Però arribats aquí la cosa és: la nostra ciutat té un estiu a l'alçada del que, teòricament som? A veure: 90.000 habitants, la renda per capita segona de l'Estat, primer en nombre d'universitaris, vida cultural rica en tots els àmbits, de cultura popular i de l'altra, la ciutat de Catalunya amb un percentatge més gran d'habitants nascuts a la Unió Europea, etc., etc.

Tenim un festival de música clàssica (com ja es va intentar fa anys) de nivell? Tenim un festival de teatre, per exemple històric, medieval (no un mercat eh!!) que pugui atraure públic de fora? No. No estic dient que no es facin les coses que hi ha en el "Sant Cugat al descobert", no, estic dient que no tenim coses com les que es fan a Cambrils, Vendrell, Calella, Santa Florentina, Torroella de Montgrí, Begur, Girona, Vilabertran, Premià de Dalt, i tants i tants que em deixo i que, ja sé, són difícils d'emular, exemple: Peralada o Jardins de Pedralbes.

Però només podem fer el que fem? És clar que segons el pressupost es pot fer una cosa o una altra..., sí, però no només segons el pressupost si no segons el que es vol i, que jo sàpiga, volem cultura, coneixement i projecció de la ciutat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem